Forum

OB909-BUA

Onderstaande citeer ik uit OB909-BUA:

Een personenvervoersbedrijf, zoals de NS of een busmaatschappij, die zijn personeelsleden gratis of tegen een gereduceerde prijs vervoersbewijzen voor het woon-werkverkeer verstrekt, hoeft hiervoor zijn aftrek niet te corrigeren (MvF 9 februari 2009, nr. CPP2009/109M, inmiddels ingetrokken).

Ditzelfde geldt voor andere ondernemers die openbaar vervoersbewijzen verstrekken aan hun personeel. Het verstrekken van openbaar vervoersbewijzen aan anderen dan het personeel (bijv. ex-personeelsleden of familie daarvan), leidt tot een aftrekuitsluiting van het btw-bedrag dat de ondernemer verschuldigd zou zijn als de desbetreffende vervoersbewijzen door die personen zouden worden aangeschaft.

Het verzorgen van het woon-werkverkeer leidt niet tot een aftrekcorrectie in geval van besloten busvervoer als bedoeld in art. 1, onderdeel i, Wet personenvervoer 2000 op grond van een krachtens die wet verleende vergunning (art. 1(3)(b) BUA). Met besloten busvervoer wordt niet-openbaar personenvervoer per bus bedoeld.

Ondernemer stelt NS business cards ter beschikking aan personeel. Een gedeelte ontvangt een trajectvrij abbo, een ander gedeelte een geheel vrij abbo.

Hoe hiermee om te gaan voor de BUA? In mijn perceptie is woon werkverkeer altijd privéverkeer, dus correct op alle business cards. Of kan voor de bussinesscards (sowieso de trajectvrij abbo's) gebruik worden gemaakt van alinea 2?

Beantwoorden
  • Geen correctie?

    Op basis van alinea 2 kom je niet aan een correctie toe.
    Een werkgever zal vaak een geheel vrij Abo geven als de werknemer zo ver weg woont, dan een traject kaart even duur is als een traject kaart.
    Dus eigenlijk is een geheel vrij dan ook woon werk.

    Maar is alinea 2 nog wel van kracht?
    Woon werk verkeer is voor de BTW normaal gesproken inderdaad privé.
    Beantwoorden
Complementary Content
${loading}