Z7_I084H8S0M8OF10Q5D0EFBC1060
Forum

Ouderlijke woning na intrek verzorgingstehuis schenken tegen WOZ waarde?

Er lijkt wat verwarring te zijn ontstaan met betrekking tot het schenken van een eigen woning tegen de WOZ waarde. Stel vader is langstlevende en inmiddels vertrokken naar een verzorgingstehuis. Vader heeft een overbedelingsschuld van 100.000 aan zijn dochter en de woning heeft een WOZ-waarde van 250.000 (waarvan de WEV 300.000 is). In onze beleving kan vader de woning nu verkopen aan de dochter tegen 250.000 en daarna de overbedelingsschuld van 100.000 verrekenen en het restant van de koopprijs van 150.000 aan haar kwijtschelden. (in casu liggen alle getallen iets lager waardoor we binnen de eerste tariefschijf blijven meer dit voorbeeld leest iets makkelijker). Wel kan in deze variant nog een stuk overdrachtsbelasting niet worden verrekend welke overdrachtsbelasting is verschuldigd over 300.000. De wel te verrekenen overdrachtsbelasting is gelijk aan 2% x (150.000 - 5.428). Wat zien we hier over het hoofd? Of gaat dit op deze manier wel goed?
Beantwoorden
  • kan er geen gat in schieten

    Het lijkt me juist.
    Beantwoorden
    • doorverkoop binnen zes maanden is een schenking??

      Het gat dat er mogelijk wel in te schieten is (hoewel daarover in de casus nog niet wordt gerept) is de signalering in het Belastingadviesprogramma dat een verkoop binnen zes maanden tegen bijvoorbeeld 300.000 mogelijk wel tot gevolg kan hebben dat over het verschil tussen 250.000 en 300.000 alsnog schenkbelasting dient te worden afgetikt. Ik vraag me hierbij wel af of de fiscus hier bewijsrechtelijk een (te) zware dobber heeft omdat bewezen zal moeten worden dat reeds bij de levering door vader bij de dochter het vaste voornemen aanwezig moest zijn bij dochter om de woning weer door te verkopen. Ik zie hier overeenkomsten met de discussie over de stakingslijfrente bij inbreng in een B.V. waarna de onderneming aan een derde wordt doorverkocht. Met andere woorden, indien de dochter na vijf maanden het plan opvat om het huis te verkopen aan een derde, zal ze vermoedelijk niet met extra schenkbelasting worden geconfronteerd omdat dit geen onderdeel was van de schenking vader - dochter.
      Beantwoorden
      • Aflossing overbedelingsschuld

        Denk er ook aan dat de aflossing van een overbedelingsschuld kan worden gezien als een schenking. Zie voor meer informatie https://www.navigator.nl/document/idpass083c863fce7b41698769958b21a42ada/weekblad-fiscaal-recht-vervroegde-aflossing-van-een-erfrechtelijke-overbedelingsschuld-schenking?ctx=WKNL_CSL_183
        Beantwoorden
        • Aflossen overbedelingsschuld kan schenk ng zijn.

          Dit hangt van de rente voorwaarden af in het testament.
          Als iemand nog jaren renteloos op zijn geld moest wachten, is voortijdige aflossing een schenking ter grootte van de "rente". Dit kun je uitrekenen met de tabellen van het vruchtgebruik.

          In moderne testamenten is vaak de clausule opgenomen dat een opname in een verzorgingstehuis tot opeisbaarheid van de overbedelingsschuld leidt.
          Dan speelt dit probleem niet.
          Deze clausule wordt vaak opgenomen om het eigen vermogen voor de CAK bijdrage te verlagen.
          Want overbedelingssschulden tellen niet mee in box 3.
          Beantwoorden
    • Woning schenken tegen WOZ waarde mag

      Uit jurisprudentie (2017) blijkt dat schenkbelasting pas aan de orde komt als er goedkoper dan dan de WOZ waarde wordt verkocht. De schenkbelasting gaat namelijk uit van de WOX waarde en niet van de werkelijke waarde. Ook al is er dus feitelijk een schenking als de werkelijke waarde veel hoger is.
      Raar maar waar maar dat komt dor aan te sluiten bij de WOZ en niet de werkelijke waarde.
      Beantwoorden
      • En wat dan met waarschuwing in Belastingadviesprogramma bij verkoop binnen 6 mnd?

        Beste Piet,

        Begrijp ik je goed dat verkoop binnen zes maanden na de schenking tegen de werkelijke waarde niet leidt tot extra schenkbelasting zodat we op die manier nog een stuk overdrachtsbelasting kunnen verrekenen met de koper?
        Beantwoorden
Complementary Content
${loading}