Z7_I084H8S0M8OF10Q5D0EFBC1060
Forum

substance BV met mobiel bestuur

Een cliënt van mij is van plan een aantal jaren rond te reizen met zijn gezin. Zijn huis is inmiddels al verkocht. Voor zijn vennootschap (handel) kan hij op afstand alles doen. Daarnaast heeft hij in Duitsland een dame die hij inhuurt voor werkzaamheden en in Nederland een dame die hij op de loonlijst heeft staan. Er is fysiek kantoor meer. De producten gaan rechtstreeks van de leverancier naar de klant.

Het is duidelijk, dat de feitelijke leiding (bestuur, strategiebeslissingen etc) bij hem liggen. Waardoor het gebruik van het "place of effective management"-criterium een lastige is. Hij is naar verwachting om de paar maanden in een ander land, dus zal ook niet snel aanlopen tegen vestiging in het buitenland. Er is geen sprake van een puur dienstverleningslichaam.

Ik zie zelf 2 oplossingen: ofwel een STAK met extern bestuur opzetten ofwel voorleggen aan de belastingdienst.

Heeft iemand andere ideeën, of is bekend met een dergelijke casus?
Beantwoorden
  • Naar NL recht in Nederland

    Voor de VPB geldt nog steeds de vestigingsplaatsfictie. Is de BV naar Nederlands opgericht, dan is de BV in Nederland gevestigd. Tenzij een verdrag dit overruled.

    Voor de IB geldt dit niet en zou je een conserverende aanslag voor emigratie kunnen krijgen.
    Tenzij je stelt dat de persoon Nederland niet METTERWOON is verlaten
    Beantwoorden
    • intentie om Nederland te verlaten? It's all about intention

      Het scharniert hier op de kenbare intentie. Zolang duidelijk is dat deze meneer met zijn gezin niet de intentie hebben om Nederland (definitief) als inwoner te verlaten zal er mijns inziens geen sprake zijn van een fiscale emigratie. En als je dan tot de conclusie komt dat de bestuurder van de B.V. inwoner van Nederland is (gebleven) is er ook reden om je zorgen te maken dat de B.V. wel zou zijn vertrokken. Naast het argument van Karel mbt de vestigingsplaatsfictie zal er vermoedelijk bovendien geen buitenlandse belastinginspectie te vinden zijn die, gegeven het kortstondige verblijf van deze meneer op hun grondgebied, meent dat de Nederlandse B.V. in hun land fiscaal zou zijn gevestigd. Kortom, wereldreizigers met als thuisbasis Nederland hoeven niet te vrezen dat hen een fiscale emigratie wordt aangewreven , tenzij onderweg de intentie - kenbaar - wordt bijgesteld en duidelijk wordt dat het wel de bedoeling is om Nederland definitief te verlaten
      Beantwoorden
      • Emigratie

        Daar zit wel wat in, maar hij is verplicht zich uit te schrijven (reist immers meer dan 8 maanden). En hij heeft weliswaar nog wel familie en vrienden hier, maar geen bezittingen (wellicht wat in een opslag, maar dat zou ik moeten navragen). Meer niet.
        De intentie is inderdaad om terug te keren naar NL zodra zijn zoontje naar school moet. In zijn geval over ongeveer 3,5 -4,5 jaar (ivm aanvang leerplicht).

        Ik voel in die zin wel wat voor wat Henry aangeeft, aanknopen bij wat er nog wel is (de dame in loondienst). Voor het verwijt ben ik ook niet echt bang, maar wil gedonder voorkomen. Liever een goed standpunt vooraf met zekerheid.

        Ik ben het met je eens, dat als een en ander bijgesteld wordt gedurende de reis, dat alles anders kan komen te liggen.
        Beantwoorden
  • aanknopingspunt

    Aangezien de man geen vast adres heeft, is dit geen aanknopingspunt. Een vennootschap moet ergens zijn gevestigd. Je moet dan m.i. zoeken naar een aanknopingspunt, hoe minimaal ook. Gezien zijn Nederlandse roots zou ik als ik de fiscus was aanknopen bij de Nederlandse dame, althans de plaats van waaruit zij werkt.
    Voor de btw lijkt het me ook lastig om nergens te zijn gevestigd.
    Beantwoorden
    • aanknoping

      Het is zijn plan minimaal de komende 3,5 jaar in het buitenland te blijven. Daarna moet een keuze gemaakt worden voor school van zijn zoontje. Ik denk inderdaad, dat dit aanknopingspunt nog niet zo gek is. De BV is immers ook inhoudingsplichtige voor deze Nederlandse dame.

      Wellicht, dat ik er wel voor kies het voor te leggen om gedonder achteraf te voorkomen. Hij heeft geen belang bij het vertrek van de BV, en zoals in een andere reactie ook is opgemerkt, ergens anders zal de BV zo snel ook niet gevestigd zijn aangezien hij over de wereld reist en nergens langer dan een paar maanden zal verblijven.

      Dit roept bij mij nog wel de vraag op, wat er met zijn salaris moet gebeuren. Hij heeft geen opvolgende woonplaats en een verdrag zal niet snel van toepassing zijn. Zou de fiscus zich dan ook hier op het standpunt stellen, dat hij hiervoor in NL belast is?
      Beantwoorden
Complementary Content
${loading}