Z7_I084H8S0M8OF10Q5D0EFBC1060
Forum

afkoop ingegaan stamrecht

Cliënt heeft in 2008 een schadeloosstelling ontvangen van zijn voormalige werkgever. Dit bedrag is met gebruikmaking van de stamrechtvrijstelling gestort in zijn eigen B.V. Op 13 december 2015 is het stamrecht ingegaan. (uitkering in 10 jaar). Aangezien er een ook een pensioenvoorziening in de B.V. zit, die cliënt dit jaar wil afkopen kwam de vraag aan de orde of de stamrechtverplichting ook afgekocht kan worden.
In dga-107 Stamrecht-bv staat: “Als het stamrecht is ingegaan kan volgens de belastingdienst geen afkoop meer plaatsvinden”. Is dit juist? Kan er dan daadwerkelijk geen afkoop meer plaatsvinden?
En kan het kapitaal nog wel afgestort worden bij een verzekeringsmaatschappij?
Beantwoorden
  • ingegane uitkeringen

    Een verzekeraar zal niet willen meewerken aan de afkoop van ingegane uitkeringen. Dit heeft te maken met het risico dat juist verzekerden met een korte levensverwachting, wellicht zelfs in het zicht van hun overlijden, dit willen doen. Ik kan me daarom wel iets voorstellen bij het standpunt dat afkoop van een ingegane uitkering onzakelijk is.
    Beantwoorden
    • gouden handdruk

      Voor de gouden handdruk stamrecht zijn de regels omtrent de uitkeringen losgelaten bij het verwijderen van de betreffende artikelen uit de wet. In principe hoef je dus niet af te kopen maar kan je een eenmalige uitkering van de rest van de voorziening doen.
      Beantwoorden
      • afkoop ingegaan stamrecht

        Is er dan ook geen sprake van afkoop? Of bedoel je dat de uitkeringstermijnen eerst worden aangepast? Voor mijn gevoel bestaat er geen onderscheid tussen afkoop en een uitkering ineens....
        Beantwoorden
    • Omzetten ingegaan loonstamrecht

      In het verleden was het bij Legal and General mogelijk om reeds ingegane loonstamrechten om te zetten naar een loonstamrechttegoed, bijvoorbeeld omdat er weer werk was gevonden. Dat kon 2x gedurende de looptijd van het product.
      Beantwoorden
  • Wet LB artikel 39f lid 2

    In 2014 kon je ook een ingegaan stamrecht afkopen. In 2014 was de tekst van Wet LB artikel 39f lid 2 als volgt:

    "In afwijking in zoverre van het eerste lid mag de waarde van de aanspraak, het tegoed van de stamrechtrechtspaarrekening of de waarde van het stamrechtbeleggingsrecht in een bedrag ineens worden uitgekeerd"

    De huidige wettekst luidt:

    "In afwijking in zoverre van het eerste lid mag de waarde van de aanspraak, het tegoed van de
    stamrechtspaarrekening of de waarde van het stamrechtbeleggingsrecht geheel of gedeeltelijk op een eerder tijdstip worden uitgekeerd dan in de artikelen 11 en 11a, zoals die op 31 december 2013 luidden, en de daarop gebaseerde bepalingen, is bepaald."

    Afkoop is dus mogelijk op "een eerder tijdstip" dan in het jaar dat de AOW-leeftijd (wettekst 2013) wordt bereikt. Afkoop van een ingegaan stamrecht lijkt daarmee niet (meer) mogelijk.

    Het is overigens de vraag of je "een heel jaar, namelijk het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt" moet uitleggen als "een tijdstip". Met andere woorden: kan ik in het jaar waarin iemand de AOW-leeftijd bereikt nog afkopen? Ik denk het wel, mits niet op 31 december van dat jaar.
    Beantwoorden
    • En een voor de AOW-leeftijd ingegaan stamrecht

      Dus een ingegaan stamrecht kan na de AOW-leeftijd niet meer worden afgekocht.
      Maar hoe zit het als het ingegane stamrecht zich voor de AOW-leeftijd bevindt?
      Beantwoorden
      • Omzetten ingegaan stamrecht

        Ik denk dat het kan. Het ingegane stamrecht dien je dan eerst weer om te zetten in een uitgesteld stamrecht. Zoiets kan/kon voorkomen als de ontslagen werknemer de uitkering niet meer nodig had, omdat hij of zij weer werk gevonden had. Vervolgens zou je dan het uitgesteld stamrecht (vervroegd) moeten afkopen.

        Stamrechtovereenkomst - Omzetting ingegane stamrechten (Vraag & Antwoord 08-033 d.d. 290414)

        Vraag
        Uit artikel 19b, eerste en achtste lid, Wet LB (tekst 2013), volgt dat een stamrecht fiscaal geruisloos kan worden omgezet in een ander stamrecht mits het nieuwe stamrecht net als het oude voldoet aan de voorwaarden van artikel 11, eerste lid, onderdeel g, Wet LB (tekst 2013). Geldt deze mogelijkheid ook voor reeds ingegane stamrechten?

        Antwoord
        Omzetting
        Ja, de (gewezen) werknemer kan ook een reeds ingegaan stamrecht fiscaal geruisloos omzetten in een nieuw stamrecht met bijvoorbeeld een andere omvang van de termijnen, een andere looptijd of een andere begunstiging. Hierbij geldt dezelfde voorwaarde die in de vraag is vermeld, te weten dat het nieuwe stamrecht voldoet aan de voorwaarden van artikel 11, eerste lid, onderdeel g, Wet LB (tekst 2013). Zo kan bijvoorbeeld een ex-werknemer die de pensioengerechtigde leeftijd, bedoeld in artikel 7a, eerste lid, van de Algemene Ouderdomswet heeft bereikt een ingegaan stamrecht niet meer omzetten in een uitgesteld stamrecht dat ingaat na het jaar waarin deze leeftijd wordt bereikt. Het nieuwe stamrecht kan dan immers niet meer uiterlijk ingaan in het jaar waarin de gerechtigde de pensioengerechtigde leeftijd, bedoeld in artikel 7a, eerste lid, van de Algemene Ouderdomswet bereikt, zoals het bedoelde artikel vereist.
        Beantwoorden
Complementary Content
${loading}