Z7_I084H8S0M8OF10Q5D0EFBC1060
Forum

Extraterritoriale kosten

Wij hebben een nieuwe klant. Het gaat om een Spaanse meneer (Sergio) die sinds 2014 in Nederland woont (hij heeft geen woonruimte meer in Spanje). Zijn vorige adviseur heeft hem vlak na zijn aankomst in Nederland in een BV-structuur gehesen. Vanuit zijn BV verricht hij consultancy werk voor een aantal instellingen in Nederland. Sergio staat op de pay roll in zijn B.V. Zijn vorige adviseur heeft de 30% regeling nooit aangevraagd. Zijn boekhouder heeft zijn loon recht-toe-recht-aan verloond een verder geen vrijstellingen toegepast in de loonadministratie. Wij vragen ons nu af of we hem alsnog een belastingvrije vergoeding kunnen toekennen over de afgelopen jaren met betrekking tot de "COL: de extra kosten voor levensonderhoud doordat de prijs in Nederland hoger is dan in het land waar u vandaan komt." en de "huisvestingskosten die boven 18% van het loon uit tegenwoordige dienstbetrekking uitkomen"? Iemand een idee of ervaring of dit soort extraterritoriale kosten voor het verleden (en voor de toekomst) belastingvrij verstrekt kunnen worden aan een Spanjaard die hier is komen wonen? Hoe lang zou je ermee door kunnen gaan? Toch niet onbeperkt lijkt mij?
Beantwoorden
  • geldt alleen voor uitgezonden werknemers

    Voorzover ik weet geldt deze regeling voor extraterritoriale kossten alleen voor uitgezonden/gedetacheerde werknemers. Jouw Spanjaard is met privé overwegingen naar Nederland gekomen en heeft zich hier gesetteld. Zo iemand is vergelijkbaar met een DGA die in hier in Nederland woont. Dat zijn kosten van levensonderhoud hier in Nederland wat hoger liggen dan in Spanje is voor hem een bewuste keuze. De Nederlandse fiscus subsidieert dit niet ook omdat hier geen sprake is van een tijdelijke situatie. De andere boekhouder heeft zijn werk dus gewoon gedaan denk ik.
    Beantwoorden
  • uitzending

    De regeling geldt voor in het buitenland aangeworven werknemers. Ik neem aan dat toen de bv was opgericht, de man zich al in NL had gevestigd. Op dat moment kan m.i. niet worden gesproken van een in het buitenland aangeworven werknemer. Ik zie het daarom somber in.
    Beantwoorden
  • 30% regeling

    Het is toch intressant om even te kijken of voorafgaand aan zijn komst naar Nederland al gesproken is over het oprichten van de bv. Als de oprichting vervolgens kort op zijn registratie in Nederland heeft plaatsgevonden is de aanvraag van een 30% regeling alsnog mogelijk. Die gaat dan wel pas in de maand volgend op aanvraagdatum. Maar ja, dat kan toch voordeel opleveren voor de resterende duur. (die door wetswijziging erg kort kan worden). Als je overigens de 30% regeling zou mogen aanvragen, kun je de extraterritoriale kosten mijns inziens ook gewoon vergoeden.
    Beantwoorden
Complementary Content
${loading}