Z7_I084H8S0M8OF10Q5D0EFBC1060
Forum

vreemde situatie eigen woning en gemeenschap van goederen

Een cliënte was in gemeenschap van goederen gehuwd. In de jaren 70 heeft zij samen met haar echtgenoot een woning gekocht. Op advies van de notaris is haar toen gezegd, dat zij de koopovereenkomst niet mede hoefde te ondertekenen, omdat dat Hfl. 150 zou schelen (??).
Nu haar man is overleden blijkt, dat de woning bij het kadaster alleen op naam van haar man stond. Dit houdt nu in, dat zij en haar 4 kinderen ieder voor 1/5 deel eigenaar zijn van de woning volgens het kadaster. Nu de woning verkocht gaat worden gaat de opbrengst voor 4/5 naar de kinderen en voor slechts 1/5 naar cliënte. Heeft zij volgens het huwelijksvermogensrecht niet gewoon recht op 50% + een kindsdeel en zo ja, hoe is dit op te lossen? De notaris houdt zich aan de gegevens van het kadaster en gaat de verkoopopbrengst door 5 delen.
Beantwoorden
  • 50% plus erfrecht

    Als ze in gemeenschap van goederen gehuwd waren, dan is het pand al voor 50% van mevrouw. Het restant valt in de erfenis. Daar heeft de vrouw inderdaad een kindsdeel. Tenzij testamentair anders in geregeld.

    Het zou anders kunnen zijn als het pand betaald is door de man met geld dat uit een gift afkomstig is.
    Beantwoorden
    • geen gift

      De man heeft het pand niet betaald met geld dat uit een gift afkomstig is, daarom vind ik het zo vreemd, dat de notaris blijft volhouden, dat de vrouw geen aandeel in de woning heeft gehad, omdat zij niet mede ondertekend heeft.
      Beantwoorden
      • gemeenschap van goederen-erfrecht

        Ik ben het volledig eens met het antwoord van Carel. In die jaren werd altijd het huis op naam van de man gezet. De vrouw werd door haar huwelijk onmiddellijk voor 50% mede-eigenaar.
        Wellicht moet de vragenstelster ook eens een collega notaris raadplegen.
        Joost
        Beantwoorden
Complementary Content
${loading}