Z7_I084H8S0M8OF10Q5D0EFBC1060
Forum

gkg en waardering effecten en afwijking op systeem 'kostprijs of lagere marktwaarde'

Wij zijn de aangifte vennootschapsbelasting aan het controleren van een B.V. waarin een aanzienlijke effectenportefeuille zit. Een belangrijk deel is belegd in aandelen op de Nasdaq. We hebben nu een klein verschil van inzicht met de accountants. Tot en met 2016 zijn de aandelen in de aangifte steeds gewaardeerd op kostprijs of lagere marktwaarde. Omdat in 2017 een deel van de verliescompensatie dreigt te verdampen hebben de accountants de portefeuille in de concept aangifte Vpb eind 2017 alvast op marktwaarde gezet. Volgens ons is deze (incidentele) afwijking van het systeem 'kostprijs of lagere marktwaarde' in strijd met goed koopmansgebruik. De accountants schermen met een regeling waarbij ter vermijding van verdamping van verliezen onroerend goed ook eenmalig op de hogere marktwaarde gezet mag worden. Wie heeft hier gelijk? Het belang is best groot omdat meer dan een ton aan verliescompensatie dreigt teloor te gaan.
Beantwoorden
  • structureel op marktwaarde waarderen

    Een citaat uit MFAS vpb-625:
    Het waarderen van effecten op hogere beurskoers zou aantrekkelijk kunnen zijn bij dreigende verliesverdamping. Dit lijkt echter in strijd met (het realisatiebeginsel van) goed koopmansgebruik. W. Bruins Slot merkt hierover in NTFR 2011-2711 op:
    "Er is één categorie activa waarvan de waardering op marktwaarde nimmer in strijd met goed koopmansgebruik wordt geacht: de courante effecten. Met die waardering op beurskoers wordt evident ongerealiseerde winst genomen. Dat lijkt onvoorzichtig, maar dat is kennelijk geen bezwaar. Het is een getolereerde vorm van niet voorzichtig zijn. De rechter aanvaardt deze waarderingswijze, kennelijk omdat ermee een winst tot uitdrukking wordt gebracht die weliswaar niet is gerealiseerd, maar die op balansdatum gemakkelijk te realiseren zou zijn geweest."
    Op basis van die observatie zou je op marktwaarde kunnen waarderen, alleen moet je dat mijns inziens wel structureel doen. Het betreft dan een stelselwijziging en niet een eenmalige waarderingswijziging.
    Beantwoorden
    • structureel op marktwaarde waarderen

      Geldt dit ook andersom, dus van marktwaarde naar historische aanschafprijs? Dat zou vooral fiscaal voordelig zijn voor alle crypto's die in 2020 flink in waarde zijn gestegen...
      Met andere woorden, bestaat daar ook een goede reden voor om te switchen qua stelsel...?
      Beantwoorden
      • verlies met terugwerkende kracht?

        Als je van marktwaarde naar historische kostprijs gaat zou terugwerkende kracht optreden. Ik denk niet dat dat mag. Je moet dan als uitgangspunt nemen de boekwaarde op het moment van stelselwijziging.
        Beantwoorden
  • Regeren is vooruitzien

    Gewoon op tijd verkopen en de realisatie is een feit. Maar ja accountants lopen altijd achter de feiten aan.
    Beantwoorden
Complementary Content
${loading}