Z7_I084H8S0M8OF10Q5D0EFBC1060
Forum

SEW op tweede woning

Cliënten hebben een SEW (sinds 2011) gekoppeld aan de Eigen Woning (1). Vervolgens kopen cliënten een nieuwe Eigen Woning (2). De voormalige Eigen Woning (1) wordt vanaf dat moment verhuurd. De SEW blijft bestaan op de voormalige Eigen Woning (1). De SEW wordt niet afgekocht en blijft gewoon doorlopen op de voormalige Eigen Woning (1).

Vraag 1. Het lijkt me dat vanaf het moment van verhuizing de SEW in box 3 valt?
Vraag 2. Is er een deel belast omdat de SEW naar box 3 gaat? Geldt er een vrijstelling? Dit speelde zich af in 2016.
Beantwoorden
  • verhuisregeling

    Bij verhuizing kan het rentebestanddeel onbelast worden genoten. Er hoeft dan niet aan de looptijdeis te worden voldaan. De eigenwoningschuld moet dan wel worden verminderd. Dit betekent een hoger bedrag dat op grond van de bijleenregeling moet worden ingebracht in de nieuwe financiering. Is dat ook gebeurd?
    Beantwoorden
    • Verhuisregeling SEW

      Nee dat is niet gedaan. Er is inderdaad sprake van een bijleenregeling. Is het alsnog mogelijk om de aanslag 2016 (ambtshalve) aan te passen?
      En vanaf 1-1-2017 de waarde gewoon in box 3 aangeven?
      Beantwoorden
      • aanpassen

        Uit uw bericht begrijp ik dat in 2016 een te hoog bedrag als box 1 lening is verwerkt.
        Aanpassing van de aangifte zal dan betekenen dat een deel van die lening naar box 3 moet worden overgeboekt.
        De SEW gaat sowieso naar box 3, je hebt geen keus.
        Omdat de aangifte fout was, lijkt het sowieso juist om haar te corrigeren.
        Een praktischer handelwijze is misschien met de fiscus af te spreken dat de SEW nu wordt afgekocht en in mindering gebracht op de huidige box 1-financiering. Je zou dan het verleden kunnen laten zitten.
        Beantwoorden
  • sew

    Ik denk dat je de SEW gewoon mee kan nemen naar de nieuwe eigen woning. Van belang is dat je een eigen woning schuld hebt.
    Beantwoorden
    • Eigenwoningschuld pas nodig op het moment van expiratie of afkoop

      De kapitaalverzekering eigen woning (en nadien de SEW) kon je afsluiten vanaf 2001 tot en met 2012. De belangrijkste voorwaarde was dat de uitkering wordt gebruikt voor aflossing van een eigenwoninglening. Daarnaast moe(s)t er jaarlijks premie worden betaald, gedurende maximaal dertig jaar, in de verhouding hoog : laag = maximaal 10 : 1.

      Als ik het goed zie, dan hoefde je bij het aangaan van de SEW niet per se een eigenwoninglening te hebben, zelfs niet eens een eigen woning. In theorie zou je 29 jaar kunnen sparen, vervolgens een eigen woning kopen die gefinancierd is met een eigenwoninglening om een jaar later (een deel van) de eigenwoninglening af te lossen uit de belastingvrije opbrengst van de SEW.

      Als er geen eigenwoninglening is, zal de bank naar verwachting slechts een variabele rente vergoeden op de SEW. Die rente zal lager zijn dan de variabele hypotheekrente.
      Beantwoorden
Complementary Content
${loading}