Z7_I084H8S0M8OF10Q5D0EFBC1060
Forum

gehuwd, maar toch apart wonen

Een in algehele gemeenschap van goederen gehuwd paar heeft een eigen woning . Eén van de echtgenoten is vanwege politieke werkzaamheden verplicht om te verhuizen naar een huurwoning in een andere gemeente. Hij schrijft zich aldaar in in de GBA. Zijn hoofdverblijf zal dus in ieder geval gedurende een paar jaar niet meer de eigen woning zijn. Klopt het dat gedurende twee jaar renteaftrek toch tussen de partners kan worden verdeeld en daarna alleen de achterblijvende partner voor zijn deel (de helft) rente kan aftrekken en dat voor de vertrekkende partner zijn deel in box 3 zit? Heeft dit gevolgen voor de EWR?
Beantwoorden
  • art. 3.111, lid 4 IB

    De bepaling luidt als volgt:
    Een woning wordt voor ten hoogste twee jaren na het tijdstip waarop de woning de belastingplichtige niet langer anders dan tijdelijk als hoofdverblijf ter beschikking staat mede aangemerkt als eigen woning indien de belastingplichtige aannemelijk maakt dat gedurende die periode de woning zijn gewezen partner anders dan tijdelijk als hoofdverblijf ter beschikking staat. Voor de toepassing van dit lid en van het achtste lid wordt onder de gewezen partner mede verstaan de duurzaam gescheiden levende echtgenoot.

    Je zou dan moeten stellen dat de echtgenoten duurzaam gescheiden leven. Dan inderdaad nog 24 maanden renteaftrek, daarna verhuist zijn deel van de woning inderdaad naar box 3.
    Beantwoorden
  • praktisch

    Mijn inziens kan je uit praktische overwegingen 2 woningen gebruiken. Je moet er dan één aanwijzen als eigen woning in de zin van art. 3.111. De echtgenoot is fiscaal partner (5a AWR), dus de renteaftrek blijft bestaan.
    Beantwoorden
    • Vergelijk met echtscheidingssituatie

      Ik denk dat je dat verkeerd ziet. Als echtgenoten samen een woning hebben en eentje vertrekt, terwijl er nog geen echtscheiding is aangevraagd, is voor de vertrokken partner geen sprake maar van een eigen woning. Alleen voor degene die blijft is voor zijn/haar deel nog sprake van een eigen woning. Degene die is vertrokken kan alleen dankzij 3.111, lid 4 nog 24 maanden de rente aftrekken.
      Zolang nog geen echtscheiding is aangevraagd, is nog sprake van fiscale partners.
      Beantwoorden
      • hoezo echtscheiding

        Er is toch helemaal geen sprake van echtscheiding. In casu is het vanwege omstandigheden praktisch om twee woningen te gebruiken. Je kiest er dan één als zijnde de eigen woning. (in casu wordt er één gehuurt en die kan je uiteraard niet kiezen als 3.111 eigen woning)
        Beantwoorden
        • alleen maar vergelijking

          De echtscheiding heb ik alleen maar aangevoerd als voorbeeld.
          Wel partner, geen hoofdverblijf voor 50% deel, daarom voor dit deel conform de hoofdregel geen renteaftrek. Alleen dankzij de bijzondere bepaling van art. 3.111, lid 4 renteaftrek.
          In casu ook partner en geen hoofdverblijf.
          Beantwoorden
          • ter beschikking

            Ik lees in de vraagstelling dat de woning gewoon ter beschikking staat, dus 3.111 van toepassing.
            Beantwoorden
  • er is maar 1 eigen woning

    Er is sprake van 1 Eigen woning in eigendom, de andere woning is een huurwoning en kwalificeert sowieso niet als een Eigen woning.
    De partner woont er nog steeds, diegene staat het nog stees als hoofdverblijf ter beschikking, dus die woning blijft een Eigen woning. Zie de aanhef van lid 1 van 3.111

    de regeling van 3.111 lid 4 is niet van toepassing, want er is geen sprake van een 'gewezen partner'. Ze zijn nog steeds gehuwd, dus de partner blijft de partner.
    Beantwoorden
Complementary Content
${loading}