Z7_I084H8S0M8OF10Q5D0EFBC1060
Forum

spaar-BV bij huwelijkse voorwaarden

Man en vrouw zijn buiten gemeenschap gehuwd. Man heeft reeds een spaar-BV. Vrouw wil ook een groot deel van haar vermogen onderbrengen in een BV. Om kosten van oprichting en onderhoud te besparen overweegt zij het bedrag te lenen aan haar man, die vervolgens het geld stort in de bestaande BV.
Dit gaat volgens mij geen box 3 heffing besparen: immers vordering vrouw valt nog steeds in box 3 en schuld man valt in box 2. (gaat dus vanaf 2022 waarschijnlijk zelfs meer box 3 heffing teweeg brengen)

Nu weet ik dat er goedkeuring is van de staatssecretaris dat vergoedingsrechten in bepaalde gevallen beiden in box 3 mogen vallen. Maar i.c. is n.m.m. geen sprake van een vergoedingsrecht, maar van een "gewone" schuld/vordering. De goedkeuring ziet hier dan toch niet op?
Beantwoorden
  • ziet op iets anders

    De 'toezegging' van de staatssecretaris heeft betrekking op de situatie dat de vrouw zonder contract geld stopt in de bv van de man. Op grond van de beleggingsleer wordt zij daardoor gerechtigd tot een evenredig deel van de waardestijging van de bv. Je zou kunnen denken dat bij verkoop van de aandelen de man het deel van de waardestijging dat hij moet afstaan als rente in box 2 kan aftrekken. Nee, zegt de staatssecretaris: dit valt allemaal in box 3. Als er een contract is, is het voor de vrouw box 3 en voor de man inderdaad box 2. Dus gewoon een extra bv'tje erbij doen.
    Beantwoorden
    • Aandelen uitgeven

      Dank voor uw reactie. Die bevestigt wat ik dacht. Behalve "extra BV-tje" (wat cliënt eigenlijk niet wil) denk ik aan uitgifte nieuwe aandelen aan de vrouw.
      Beantwoorden
      • nieuwe aandelen voor de vrouw.

        Nieuwe aandelen voor de vrouw gaat zeker werken.
        Let wel op dat dit implicaties kan hebben voor de praktische uitwerking van de huwelijkse voorwaarden.
        Ze krijgen nu een soort van gemeenschap in de BV.
        In dat kader zou je beter een nieuw soort aandelen kunnen uitgeven.
        Die aandelen geven dan recht op aparte bezittingen van de BV.
        Je hebt dan als het ware twee BV's binnen een BV.
        Beantwoorden
Complementary Content
${loading}