Forum

overlijdensdividend wanneer langstlevende voor 1% erfgenaam wordt?

Is het probleem nu al van tafel dat ontstaat wanneer testamentair is geregeld dat de langstlevende voor 'maar' voor 1% aandeelhouder wordt en de kinderen voor 99% en in de huwelijksgoederengemeenschap zitten de aandelen van beleggingsBV met een flinke waarde. Hoe moet je het regelen dat de langstlevende niet geconfronteerd wordt met een belaste dividenduitkering op haar aandelen waarover ze via de huwelijksgoederengemeenschap al recht had? En wat is het probleem van de negatieve verkrijgingsprijs waarover in de literatuur wordt gerept? De fiscus zou niet akkoord gaan met een negatieve verkrijgingsprijs? Maar goed hoe zit dat dan? Kan iemand hier kort en duidelijk uitleggen waar de crux zit en hoe we daar testamentair het beste mee kunnen omgaan? Het gaat dus om de situatie dat de DGA in gemeenschap van goederen is gehuwd en in zijn testament staat dat zijn echtgenote maar voor 1% erfgenaam wordt. Tegen welke mogelijk problemen lopen we daar aan om op het slimme manier dividend uit de BV te halen om de erfbelasting te betalen?
Beantwoorden
  • Zie MFAS dga-711

    Uitgaande van het standpunt van de Belastingdienst inzake de 'negatieve verkrijgingsprijs' is volgens mij de enige oplossing om met soortaandelen te werken, zodat op de aandelen van de langstlevende geen dividend hoeft te worden uitgekeerd.
    Beantwoorden
    • timing: wanneer moeten de soort aandelen er zijn?

      Het gaat ons ook even om de timing. Wanneer moet de B.V. beschikken over die soort aandelen? Kunnen we bijvoorbeeld nog soort aandelen uitgeven aan de echtgenoot van de DGA zodra de DGA komt te overlijden of moet je voor die tijd al goed voorgesorteerd staan?
      Beantwoorden
      • voorsorteren is geboden

        Als je na het overlijden gaat verletteren, kun je de gewone route van kapitaalvermindering volgen. Op de aandelen van de kinderen (de desbetreffende aandelen in de zin van art. 4.13,1,b) worden reserves omgezet in kapitaal. Vervolgens kan op deze aandelen onbelaste terugbetaling van kapitaal plaatsvinden.
        Je heb hier helaas wel te maken met het tijdelijke liquiditeitsnadeel van de dividendbelasting vanwege de uitreiking van bonusaandelen t.l.v. de reserves.
        Beantwoorden
        • voorfinancieren dividendbelasting

          Hoe erg is het voorfinancieren van de dividendbelasting in de wetenschap dat de rente op spaarsaldi momenteel nul bedraagt?
          Je moet de liquiditeit natuurlijk wel hebben, maar dat geldt natuurlijk ook voor de verschuldigde erfbelasting.
          Beantwoorden
          • Financial planner ziet dat mogelijk toch beetje anders

            Voor de financial planner is het een uitdaging om de ab-claim juist wel rendabel te maken door in te zetten op het scenario 'lenen van de BV'. Dan is het fijn om de centjes nog even in de pocket te houden om bijvoorbeeld eerst wat bitcoin (of interessante altcoins) in privé op te halen en daarna de HODL kaart te gaan spelen. Als je het dan niet te gek maakt en je kan best wat risico dragen, dan kan de tijd in je voordeel werken. Maar ook hier geldt: 'do your own research' ik ben je vader niet.
            Beantwoorden
            • verhoging a.b.-tarief regeerakkoord

              Je moet ook al rekening houden met de voorgenomen tariefsverhoging voor ab van 25% naar 28,5%, conform regeerakkoord.
              Beantwoorden
  • dividend ter grootte van inkomen uit AB onbelast

    Voor het dividend dat aan de langstlevende toekomt, geldt m.i. dat het dividend onbelast uitgekeerd mag worden tot maximaal het bedrag dat aan inkomen uit aanmerkelijk belang in aanmerking is genomen bij de erflater (zie art 4.12a, IB). Het maakt daarbij niet uit dat het dividend deels uitgekeerd wordt op niet-vererfde aandelen (zie ook https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2014-26653.html). Verkrijgingsprijs vervolgens afstemmen met fiscus.
    Beantwoorden
    • dus probleem is toch opgelost

      Dank voor je antwoord. Wij hebben momenteel ter beoordeling een testament waarbij de mogelijkheid wordt ingebouwd om de echtgenote maar voor 1% erfgenaam te maken. Wanneer haar man overlijdt en er wordt dividend uitgekeerd op alle aandelen zou zij dus 51% (even afgerond, de andere 50% houdt ze via de huwelijkse goederengemeenschap) van het dividend krijgen uitgekeerd. Goed om te weten dat die uitkering onbelast kan plaatsvinden.
      Beantwoorden
Complementary Content
${loading}