Z7_99H0H382L8SK30AHD5QAMV1G61
MFAS Actueel

Adviseren is topsport: train je brein

laatst gewijzigd: 12-04-2021 15:07

Koos Meijer van KM Human Factor Engineering verzorgt voor MFAS/Meijer Fiscale Adviessystemen bv de workshop "Breintraining: slimmer werken en effectiever herstellen". De training wordt online gegeven. De workshops zijn gepland op 3, 12 en 20 mei (zie hier).
Van ons bent u vaktechnische workshops gewend. Deze heeft een geheel andere inhoud. Verkeerde gedragspatronen op het gebied van werk en privé leiden tot stress, gevoelens van onbehagen en soms zelfs tot burn-out. Men kan zich door al die slechte gewoontes minder goed concentreren en het kost veel te veel tijd en energie om oplossingen te verzinnen en uit te werken.

Moderne inzichten over het brein kunnen je helpen gezonder, effectiever en fijner te leven en te werken. Zo zal het proactieve adviseren waar wij steeds op hameren, er misschien eens van komen. Dat is de reden waarom wij deze bijzondere workshop in ons programma hebben opgenomen. Koos is overigens de jongste zoon van MFAS-oprichters Trudie Hoffman en Henry Meijer. Dat u het maar weet! Wij stelden hem een aantal vragen.

Je bent afgestudeerd in de civiele techniek. Daarna ben je psychologie gaan studeren. Dat lijkt niet erg logisch.

Ik liep tijdens mijn studie civiele techniek aan de Haagse Hogeschool stage op een boorplatform in de Kaspische Zee. Je hebt daar een extreme veiligheidscultuur, wat logisch is omdat daar grote rampen kunnen gebeuren. Door de ploegendienst had ik zelf last van extreme vermoeidheid en verminderde concentratie. En ik niet alleen. Dat had vooral te maken met slecht slapen door de verstoring van de biologische klok. Die vermoeidheid was een enorm veiligheidsrisico, maar daar werd gek genoeg niets aan gedaan. Via de studie psychologie en uiteindelijk de Master ‘Applied Cognitive Psychology’ aan de Universiteit van Leiden wilde ik inzicht krijgen in methoden om dit aan te pakken.

Je bent begonnen met trainingen gericht op het verbeteren van slaap. Nu richt je je op het brein. Was je uitgekeken op het slapen?

Slaap is een bottleneck voor high performance. Op slaapgebied heb ik veel trainingen gegeven aan onder andere offshore medewerkers, soldaten, topsporters, medici, consultants en advocaten. Goede slaap is essentieel voor het herstel van lichaam en brein. Ik ben daar zeker niet op uitgekeken. De slaap strategieën zitten ook in de breintraining. Ik trek het nu alleen breder, door ook andere strategieën voor een gezonder en fitter brein te behandelen. Ik krijg hele enthousiaste reacties van de deelnemers. Daar word ik zelf ook super enthousiast van.

Breintraining komt misschien soft over. Een hardloper traint zijn spieren, long- en hartcapaciteit. Wat moeten we ons voorstellen bij de training van het brein?

Het brein is de cruciale tool voor kenniswerkers, zoals belastingadviseurs. Zoals een coureur in de Dakar-rally zijn motor moet kennen, zo moet een kenniswerker zijn brein kennen. Een fitter brein verhoogt vaktechnische key performance indicators (KPI’s) zoals focus, geheugen, communicatie en stressbestendigheid.

Veel kennis over effectief slapen en herstellen heb ik van NASA, het leger en vanuit de topsport. Die zijn echt niet soft. De strategieën en thema’s die ik in de workshops bespreek, zijn op keiharde wetenschap gebaseerd.

Ons brein is helaas niet gemaakt voor een baan als kenniswerker. Wij zijn evolutionair voorgeprogrammeerd tot overleven. Die evolutionaire overlevingsmechanismen keren ons -paradoxaal genoeg- tegen ons zelf en uiten zich in welvaartsziekten zoals obesitas, stress, burn-out en zelfs dementie. Door bewustwording en gedragsmatige routines kun je daarop ingrijpen. Het gaat om conditionering en gedrag. Niet je mail checken voor het slapen gaan, niet een podcast luisteren of een boek lezen tijdens de pauze, mediteren als dat bij je past etc.

Op jouw site zagen we dat je workshops aan topadvocaten hebt gegeven, maar ook aan medewerkers van ziekenhuizen. Onze doelgroep ligt dichter bij de advocaten denken wij. Merk je een verschil?

In de ziekenhuizen draaien ze ploegendiensten, wat tot slaapproblemen kan leiden. Anders dan advocaten beweegt men in ziekenhuizen best veel. Bij de advocaten bespeur ik vaak extreme ambitie. Het is in die cultuur stoer om extreem veel uren te maken en weinig te slapen. Echt heel slecht voor het brein en uiteindelijk voor de kwaliteit van het werk en het leven. Het is fijn om ook bij hen het kwartje te laten doen vallen zodat ze hun brein weer centraal zetten tijdens en na hun werk. Net zoals de topsporters hun lichaam centraal zetten. Een echte ‘no-brainer’.  De trainingen worden erg positief ontvangen. De adviezen slaan daar in als een bom.

Hoe schat je de MFAS-deelnemers in? Denk je dat ze openstaan voor jouw adviezen?

Mensen zijn vaak heel verschillend. De ervaring leert dat iedereen er wat uit haalt wat voor hem of voor haar van belang is. Zo kan ik me voorstellen dat er bij de grote advieskantoren meer kans op stress en burn-out is dan bij de kleinere kantoren, waar misschien meer ruimte is voor de menselijke maat. Bij de topsporters focus ik op high performance. Daar kan iedereen zich van alles bij voorstellen. Dezelfde tactieken zijn bruikbaar voor adviseurs. Die doen in zekere zin aan topsport op het gebied van cognitie, creativiteit en communicatie. Of je nou super ambitieus bent of wat minder, extreem veel geld wil verdienen of wat minder, voor iedereen is het hard nodig aandacht te besteden aan het brein.

Complementary Content
${loading}