Z7_99H0H382L8SK30AHD5QAMV1G61
MFAS Actueel

Goud

laatst gewijzigd: 10-09-2023 12:18

Een kennis vertelde mij het geloof in de economie kwijt te zijn geraakt. Hij zag het allemaal somber in. Ook de politiek vertrouwde hij niet meer. “Allemaal slappelingen zonder charisma en visie,” kreeg ik meerdere malen te horen. Hij was altijd een fanatieke belegger in vastgoed en aandelen geweest en had daarmee een miljoenenvermogen opgebouwd. Hij overwoog nu om zich in arren moede in Dubai te vestigen. Dan ben je volgens mij wel heel diep gezonken. Een land met een totalitair regime, waar je 24/7 bent aangewezen op airco. Maar goed … je geld is er wel veilig, hoop je. Bij nader inzien vond mijn kennis Dubai toch een brug te ver.

Een groot deel van zijn vastgoed en aandelen had hij verkocht en voor de opbrengst broodjes goud gekocht. Ik geloof voor een bedrag van 3 miljoen. Normaal gesproken zou je dat in een kluisje bij een bank bewaren, maar hij niet. “Het zou niet de eerste keer zijn dat al die kluisjes worden leeggeroofd,” merkte hij op. Nee, hij bewaarde het gewoon thuis. Ik vroeg hem of hij niet bang was voor een inbraak. Hij zei: “Henry, ik heb daar iets voor bedacht. Ik heb in mijn woning een giga kluis laten installeren. Inbrekers zouden daar meteen op afgaan en deze open breken. Als ze dat lukt, vinden ze daarin een Bijbel. Hahaha! Het goud heb ik gewoon verstopt op een plek die ik jou niet ga vertellen.” Ik had deze kennis nooit op veel humor kunnen betrappen, maar dit vond ik toch echt een reuzegrap.

Goud staat bekend als vluchtbelegging. Als het geld door wanbeleid van regeringen zijn waarde verliest, blijft het goud zijn waarde behouden. Dat is al eeuwen zo en dat zal waarschijnlijk ook zo blijven. Hoe het ook zij, als belegging is het waardeloos. Spaarrekeningen en obligaties leveren rente op en beleggingspanden huur. Goud levert geen rendement op, behalve waardestijging. Laat goud dan als belegging waardeloos zijn, in de ogen van sommigen is het de minst slechte optie voor je geld. Waardeloos zal het in elk geval nooit worden.

Ik voelde een sterke behoefte opkomen mijn kennis flink tegen te spreken. Bijvoorbeeld met een verwijzing naar superbelegger Warren Buffet, die vindt dat je juist moet instappen als iedereen het vertrouwen verloren heeft. Of dat de economie altijd al ups-en-downs heeft gekend. Dat pessimisme nergens goed voor is. Toch hield ik mijn mond. Misschien wel uit bewondering van zijn vondst met de kluis. Misschien is het helemaal zo slecht nog niet om bijvoorbeeld een derde van je vermogen in goud aan te houden. Waarom niet, als het je een minder slecht gevoel geeft. En als je dat doet, zorg dan wel dat het niet gestolen wordt.

Henry Meijer

Complementary Content
${loading}