MFAS Actueel

Mag vof de aan vennoot in rekening gebrachte btw voor diensten aftrekken?

laatst gewijzigd: 22-01-2021 14:20

In  de wekelijkse MFAS nieuwsbrief 2017-6 (alleen voor gebruikers) was de volgende V&A opgenomen.

Er is een vof met twee bv's als firmanten. Boven deze bv's zijn er persoonlijke holdings. De dga's staan op de payroll van hun persoonlijke holdings. De holdings sturen facturen voor de management fee met btw aan de bv's. Gaat dit wel goed? De holdings moeten de btw over de management fee afdragen. Kan deze btw door de bv's als voorbelasting worden terug gevraagd? De bv's zijn immers geen ondernemers voor de btw, dat is vof. Als dit inderdaad fout gaat, wat is dan de oplossing?

antwoord MFAS

Wij zijn het met u eens dat dit niet de juiste handelwijze is. De oplossing is voortaan de rekening voor de management fee naar de vof te sturen in plaats van naar de bv's.

Als een individuele firmant op zijn naam een factuur ontvangt voor de levering van een goed en het goed door de vof voor belaste economische activiteiten wordt gebruikt, kan de vof de in rekening gebrachte btw in aftrek brengen volgens de normale regels, MvF 25 november 2011, nr. BLKB 2011/641M, par. 6.3.5. In casu gaat het echter niet om goederen, maar om diensten. Daar geldt de goedkeuring niet voor. Zie adviesonderwerp ob-109. Hierdoor heeft u voor het verleden mogelijk een probleem.

Actieve MFAS-gebruiker Martin Boekestijn van Ruitenburg, Maassluis meldde ons toen dat hij over een vergelijkbare casus bijna 5 jaar met de Belastingdienst had gediscussieerd. Het resultaat was dat het Besluit inzake aftrek van voorbelasting zo kan worden geïnterpreteerd dat het in weerwil van de letterlijke tekst ook op diensten ziet. Deze aanpassing heeft eind 2020 eindelijk plaatsgevonden: MvF 24 november 2020, nr. 2020-167584, par. 5.2.4.

Complementary Content
${loading}