MFAS Actueel

Notaris geeft niet thuis, wat te doen?

laatst gewijzigd: 09-12-2020 13:32

Notarissen hebben het razend druk. De kans bestaat dat u dit jaar niet meer de in het kader van fiscale planning gewenste akte gepasseerd krijgt. Wij geven in dit kader 3 tips:

  1. De OVB op beleggingspanden gaat in 2021 voor woningen van 2% naar 6% en voor overig vastgoed van 6% naar 8%. Door in 2020 een onderhandse economische overdracht te doen, is het tarief 2020 van toepassing. Als hierop in 2021 een juridische eigendomsoverdracht volgt, wordt er slechts (tegen het nieuwe tarief) bijgeheven over de eventuele waardestijging. Bedenk hierbij wel dat de verkrijging van uitsluitend het recht op levering niet wordt aangemerkt als verkrijging van economisch eigendom. Er moet sprake zijn van meer dan een kale koopovereenkomst.
  2. Lukt het niet meer op tijd een bankrekening voor een spaar-bv te krijgen, maak dan het kapitaal over naar de derdenrekening van de notaris en sluit met de bv een onderhandse overeenkomst inhoudende dat het geld de bv economisch aangaat. Het is essentieel dat de stortingsverplichting wordt gedekt door de oprichtingsakte. Deze route kan ook effectief zijn zonder overmaking naar de notarisrekening.
  3. Wilt u in 2020 nog een schuldigerkenning uit vrijgevigheid doen? Doe dit dan onderhands. Zie onze modelovereenkomst 03-07. Vervolgens kunt u in 2021 een notariële schuldigerkenning doen onder de last van inbreng van de onderhandse uit 2020.

 

Complementary Content
${loading}