Z7_99H0H382L8SK30AHD5QAMV1G61
MFAS Actueel

Oudedagsverplichting en echtscheiding

laatst gewijzigd: 06-06-2018 12:23

Het CAP heeft een nieuw V&A-besluit gepubliceerd inzake de oudedagsverplichting (ODV) bij echtscheiding. Het is mogelijk de ODV deels of geheel fiscaal geruisloos door te schuiven naar de ex-partner. Daarbij zijn er twee mogelijkheden: de variant die lijkt op pensioenverevening en de variant die lijkt op pensioenconversie.

In de variant die lijkt op pensioenverevening blijft de ODV juridisch eigendom van de dga en is de ingangsdatum en de looptijd van de uitkeringen ODV uitsluitend afhankelijk van de AOW-leeftijd van de dga. De BV betaalt het aan de ex-partner toekomende deel van de uitkeringen ODV (bijvoorbeeld 50%) rechtstreeks aan de ex-partner, onder inhouding van loonheffing. Bij overlijden van de ex-partner vervalt het deel van de uitkeringen ODV dat aan de ex-partner (nog) zou worden uitbetaald en heeft de dga weer recht op 100% van de uitkeringen ODV. Dit is vergelijkbaar met het "terugkeerrecht" bij pensioenverevening. Bij overlijden van de dga vinden er geen uitkeringen ODV (meer) plaats aan de ex-partner. De al dan niet ingegane uitkeringen ODV komen dan toe aan de erfgenamen van de dga. Het is denkbaar dat de dga de (resterende) uitkeringen ODV aan de ex-partner wil laten toekomen bij overlijden van de dga. Dit kan via legaat worden geregeld, maar de ex-partner dient dan tevens erfgenaam te zijn. Dat laatste kan wat onhandig zijn, en de variant die lijkt op pensioenconversie is naar onze mening dan de betere optie. In de variant die lijkt op pensioenverevening is het ook mogelijk dat de dga alle uitkeringen ODV ontvangt, waarbij de dga het aan de ex-partner toekomende deel doorbetaalt aan de ex-partner. De doorbetalingen zijn dan aftrekbaar voor de dga (persoonsgebonden aftrek) en belast bij de ex-partner. Aangezien de dga over 100% van de uitkeringen ODV premie Zvw betaalt en de ex-partner premie Zvw betaalt over het doorbetaalde deel, kan cumulatie van heffing van premie Zwv optreden.

In de variant die lijkt op pensioenconversie wordt het aan de ex-partner toekomende deel van de ODV (bijvoorbeeld 50%) omgezet in een eigen aanspraak van de ex-partner. De ingangsdatum en de looptijd van de uitkeringen ODV zijn dan uitsluitend afhankelijk van de AOW-leeftijd van de ex-partner. Het overlijden van de dga heeft geen invloed op de uitkeringen ODV van de ex-partner. Bij overlijden van de ex-partner is er geen "terugkeerrecht" en dienen de uitkeringen ODV over te gaan naar (of in te gaan bij) de erfgenamen van de ex-partner. De ODV aanspraak van de ex-partner kan desgewenst worden overgedragen naar een eigen BV van de ex-partner.

Bij de variant die lijkt op pensioenconversie zijn er geen actuariële berekeningen nodig. Er is daarbij namelijk geen afhankelijkheid van leven en sterven. Bij de variant die lijkt op pensioenverevening treden wel actuariële aspecten op, omdat sprake is van een terugkeerrecht op het onzekere moment van overlijden van de dga.

Complementary Content
${loading}