Z7_99H0H382L8SK30AHD5QAMV1G61
MFAS Actueel

Raadsel: wie betaalt de rekening?

laatst gewijzigd: 10-03-2022 09:08

Een gezelschap bestaande uit een werknemer, een ondernemer, een dga en een rentenier, is naar een nachtclub gegaan. Over de kwaliteit van het gebodene zijn zij niet bijster enthousiast, maar de uitstekende conversatie maakt veel goed. De champagne was van goede kwaliteit. Alleen hadden ze beter eerst naar de prijs kunnen vragen. De gezamenlijke rekening bedraagt €5.000. De vraag komt op hoe dit bedrag over hun vieren moet worden verdeeld. De ondernemer merkt op dat hij minder kan bijdragen, omdat zijn liquiditeit zoveel mogelijk intact moet blijven met het oog op de continuïteit van zijn onderneming. Verder wijst hij op het belang van ondernemingen voor de werkgelegenheid. De dga sluit zich daarbij aan. Hij merkt op dat hij de helft van de winst als salaris geniet en de rest in de bv laat. Dat gedeelte van de winst is niet beschikbaar voor privéuitgaven. De rentenier zegt dat hij weliswaar structureel 6% rendement behaalt, maar dat dit grotendeels uit ongerealiseerde waardestijgingen bestaat en die kun je naar zijn mening nog niet als inkomen beschouwen. Bovendien vindt hij dat vermogensinkomsten eigenlijk fiscaal ontzien moeten worden, omdat al belasting is betaald over het inkomen dat tot het vermogen heeft geleid. De werknemer, die met stijgende verbazing de argumentatie volgt, vreest het ergste voor zijn portemonnee en die vrees blijkt niet ongegrond.

Hun discussie wordt gevolgd door een hoogleraar belastingrecht, die aan een belendende tafel de live shows volgt. Hij biedt aan de verdeelsleutel voor de rekening volgens het fiscale inkomensbegrip te berekenen. In eerste instantie vinden ze dit geen goed idee. Wetenschappers willen immers nog al eens doordraven met theoretische benaderingen. Geruststellend merkt hij op dat zijn aanstelling bij de universiteit slechts voor één dag in de week is en dat hij gedurende de resterende dagen belastingadviseur is met grote ondernemingen en vermogende particulieren als cliënt. Voor een overmaat aan theorie hoeven ze dus niet bang te zijn. Ze zijn overtuigd en accepteren zijn aanbod. Om de voor de berekening benodigde tijd te overbruggen, bestelt hij voor de vier heren ten laste van zijn representatievergoeding een digestief. Met behulp van de rekenmachine op zijn iphone komt hij na 20 minuten tot de volgende verdeelsleutel:

verdeelsleutel

IB-ondernemer

€ 1.310

Werknemer

1.573

Dga

787

Rentenier

1.330

De vier heren zijn verbaasd over de uitkomst. De dga vraagt het visitekaartje van de professor-belastingadviseur, schudt handen en maakt zich uit de voeten. De anderen praten nog wat na over de ondoorgrondelijkheid van de fiscale wetgeving. De werknemer was van plan een taxi naar huis te nemen, maar kiest bij nader inzien voor het openbaar vervoer.

Hoe is de verdeelsleutel berekend? Gegeven is dat alle heren een inkomen van €200.000 hebben. Voor de dga verstaan we hieronder een winst van de bv inclusief arbeidsbeloning en voor de (ongehuwde) rentenier een rendement van €200.000 (dit betekent een vermogen van €3.333.333).

Onder de juiste inzenders verloten wij 3 flessen Glenlivet Founder's Reserve 70CL (whisky). Mail uw uitwerking uiterlijk donderdag 24 maart o.v.v. "Raadsel" naar info@mfas.nl.

Complementary Content
${loading}