MFAS Actueel

Vermijd bijtelling bij grotere auto tijdens vakantie

laatst gewijzigd: 24-04-2019 15:14

Een werknemer legde maar korte afstanden af. Toen hij een auto van de zaak mocht kiezen, koos hij voor een bescheiden Kia Picanto met een lage leaseprijs en lage bijtelling. Het was hem meer waard dat het restant van zijn leasebudget werd omgezet in loon. Na een half jaar stond de zomervakantie voor de deur. Drie weken Zuid-Frankrijk was het plan. Maar met twee volwassenen en drie kinderen sloeg de twijfel toe of dat wel een goed idee was.

Na dagen twijfelen zag hij op de website van de leasemaatschappij reclame over de mogelijkheid om tijdens de vakantie de auto om te ruilen voor een grotere auto. Dat klonk als dè oplossing! Twee dagen later was alles met de werkgever en leasemaatschappij geregeld en kon de vakantie geboekt worden.

De Belastingdienst heeft echter met de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen afspraken gemaakt over het tijdelijk gebruik van vervangende leaseauto's en over de mogelijkheid om een zakelijke auto van de werkgever te huren zonder dat dit dubbele bijtelling tot gevolg heeft. Bij gebruikmaking van de vervangende autoregeling levert de werknemer zijn auto met de papieren en sleutels in bij de werkgever of de leasemaatschappij. Daardoor staat de auto niet meer ter beschikking van de werknemer. Dit niet-ter-beschikking staan moet schriftelijk worden vastgelegd tussen werkgever en werknemer. Over deze periode is dan alleen bijtelling verschuldigd voor de vervangende auto.

De andere mogelijkheid is het huren van een auto van de werkgever. Als een zakelijke huur is afgesproken, zal geen bijtelling over de huurauto verschuldigd zijn en dat is fijn als het om een grote, dure auto gaat. De afspraak moet schriftelijk worden vastgelegd. Maar let op! Deze regeling is uitdrukkelijk alleen te gebruiken voor auto’s die normaliter door meerdere werknemers zakelijk worden gebruikt; de zogenoemde deel- of poolauto's. De afgelopen tijd zijn meerdere uitspraken langsgekomen waarbij men toch had geprobeerd een auto waarvoor een "verklaring geen privégebruik "was afgegeven via huur tijdens de vakantie ook privé te gebruiken. Dat dit niet kan is al sinds jaar een dag een uitgemaakte zaak. Het wordt een dure grap! Bijtelling over het hele jaar is het gevolg ...

Complementary Content
${loading}