Cursus beschrijving

2017\het (nieuwe) huwelijksvermogensrecht voor de ondernemer en de dga

Inschrijving is niet meer mogelijk
Datum/Data 22-11-2017: 15.00 - 21.30 uur
Locatie(s) Fletcher Hotel Amersfoort, Amersfoort
Aantal dagen 1
Overnachting Nee
Prijs Normaal € 445,00 excl. BTW
Gebruikers MFAS € 395,00 excl. BTW
Docent(en) prof. mr.dr. W. (Wouter) Burgerhart, hoogleraar fiscale aspecten van de notariële rechtspraktijk Rijksuniversiteit Groningen en estate planner bij ScholsBurgerhartSchols
Max. aantal 55 deelnemers
Inschrijving Inschrijving is niet meer mogelijk

Permanente educatie

NBA Vakgebied Permanente educatie
NBA 0
NOB Vakgebied Permanente educatie
NOB 5
RB code Vakgebied Permanente educatie
in aanvraag Fiscaal 2
  Algemeen 3
  Fiscaal algemeen 0

Cursusbeschrijving

Inleider
Prof. mr.dr. W. (Wouter) Burgerhart, hoogleraar fiscale aspecten van de notariële rechtspraktijk Rijksuniversiteit Groningen en estate planner bij ScholsBurgerhartSchols


De Eerste Kamer heeft op 28 maart 2017 het initiatiefwetsvoorstel inzake de beperking van de wettelijke gemeenschap van goederen aangenomen. Het nieuwe regime zal gaan gelden voor huwelijken die vanaf 1-1-2018 worden gesloten. In de kern regelt het voorstel het volgende:
- voorhuwelijks niet-gezamenlijk vermogen blijft privé;
- verkrijgingen uit giften en erfenissen blijven privé;
- wat tijdens het huwelijk wordt gevormd, wordt gemeenschappelijk.

Wil men wel een boedelmenging bij het aangaan van het huwelijk dan moeten de echtgenoten dit uitdrukkelijk bepalen.

Als men wil dat de huwelijkspartner wel gerechtigd wordt tot de helft van de gift en/of de erfenis, zal een zogenoemde insluitingsclausule moeten worden opgenomen, 1:94(3)(b) BW-nieuw.

Wat gebeurt er als A een onderneming heeft en gaat trouwen met B? B deelt dan in de nahuwelijkse opbrengsten voor de helft mee. Op welke wijze deelt B dan mee in de nahuwelijkse stijging van de waarde van de onderneming? Dat loopt via een zogenoemde vergoedingsvordering. Als het om een ab-pakket gaat, zal deze niet tot de gemeenschap van goederen gaan behoren. Dit kan forse consequenties hebben bij echtscheiding en overlijden. Zie W. Burgerhart, J. Ganzeveld en H. Hoeve - Fiscaal Tijdschrift Vermogen 2015/10.

Op bestaande huwelijken blijft overigens het oude regime van toepassing. Dit betekent bijvoorbeeld dat als echtgenoten vóór de inwerkingtreding in gemeenschap van goederen waren gehuwd, nadien verkregen giften of erfenissen in de gemeenschap vallen tenzij hierop een uitsluitingsclausule van toepassing is.

Verkrijgingen uit giften en erfenissen blijven privé. Dit betekent dat een uitsluitingsclausule niet meer nodig is. Wil men het effect van een 'zachte' uitsluitingsclausule hebben -d.w.z. de uitsluiting werkt bij echtscheiding, maar niet bij overlijden- dan zal men moeten werken met een insluitingsclausule die werkt bij overlijden.

Professor Burgerhart zal ook in meer algemene zin het belang van het huwelijksvermogensrecht voor de fiscaliteit behandelen. Het huwelijksvermogensrecht is van zeer groot belang voor de estate planning. Het bepaalt namelijk de omvang van de nalatenschap. Te denken valt verder aan:
- de beleggingsleer en de ondernemer/dga;
- echtscheiding en ondernemer/dga;
- relevantie huwelijksvermogensrecht voor de BOR.


aanmelden

U kunt zich tot 14 november voor deze cursus opgeven op www.mfas.nl, onderdeel cursussen. Tot uiterlijk 14 november a.s. is het mogelijk om gratis te annuleren. Daarna brengen wij u het volledige cursusbedrag in rekening.

Complementary Content
${loading}