Forum

moeilijke vraag

Wij zitten met een lastige kwestie. Een paar maanden geleden is een onderneming met OG geruisloos ingebracht in een B.V. Nu opeens komt er een koper langs die een super prijs wil betalen voor het OG. Omdat bij inbreng in de B.V. een vrijstelling is toegepast en er binnen drie jaar wordt verkocht, gaat die vrijstelling overdrachtsbelasting vervallen aan de kant van de B.V. De koper moet echter ook overdrachtsbelasting gaan betalen bij de aankoop van het OG. Het zal toch niet zo zijn dat hier dubbele overdrachtsbelasting ontstaat in een situatie dat binnen zes maanden het OG van de een naar de ander gaat. Kunnen we de heffing van overdrachtsbelasting hier beperken tot wat de koper aan overdrachtsbelasting is verschuldigd zodat de B.V. geen naheffingsaanslag krijgt?
Beantwoorden
  • terugname vrijstelling overdrachtsbelasting.

    De vrijstelling bij inbreng in een bv wordt teruggenomen als de aandelen binnen 3 jaar wordt verkocht dan wel de onderneming door de bv binnen 3 jaar niet wordt voortgezet. Het is m.i. geen probleem als het vastgoed wordt verkocht, terwijl de onderneming wordt voortgezet. Dan blijft de vrijstelling intact.
    Beantwoorden
    • Klopt

      Art 5 uitvoeringsbesluit belastingen van rechtsverkeer heeft het uitsluitend over het feit dat alle aandelen in de BV gedurende 3 jaar bij de indringer moeten blijven. Over het pand zelf wordt niet gesproken.
      Beantwoorden
Complementary Content
${loading}