Z7_I084H8S0M8OF10Q5D0EFBC1060
Forum

Box 3 en fiscaal transparante beleggingsfondsen vanaf 2023

Zoals het er nu naar uit ziet, wordt vanaf 2023 de box 3 belasting gebaseerd op de werkelijke vermogensmix i.p.v. op een forfaitaire mix. Hierbij worden schulden geacht slechts (ongeveer) 3,5% te kosten, terwijl beleggingen (afgezien van spaargeld) geacht worden rond de 5,5% aan rendement op te brengen. Is er al enig idee hoe om gegaan dient te worden met fiscaal transparante fondsen die met een hefboom werken? Oftewel: de fondsen werken deels met geleend geld, de rest wordt ingelegd door de participanten. Bij volledige transparantie moeten de participanten hun aandeel in de onderliggende beleggingen én hun aandeel in de onderliggende schulden in hun aangifte opnemen. Dit is (uiteraard) ongunstiger dan in de situatie waarin de participanten alleen de waarde van de participaties in de aangifte hoeven op te nemen. In de laatste situatie is de waarde van de schulden verrekend met de waarde van de beleggingen en worden de schulden in box 3 de facto geacht hetzelfde rendement te kosten (5,5%) als de beleggingen opleveren.
Beantwoorden
  • transparant of niet

    Bij fiscale transparantie: schuld en bezit apart opgeven.
    Anders: het saldo opgeven.
    Beantwoorden
    • Transparantie

      Dat antwoord klinkt heel plausibel. Echter, twee wedervragen:
      - Op dit moment geeft de belastingdienst aan (weliswaar nog m.b.t. het jaar 2021) dat bij besloten vastgoedfondsen in de aangifte aangesloten kan worden bij aan- en verkoopprijzen van de participaties op of rond de peildatum. Geen woord over het in de aangifte uitsplitsen naar het aandeel van de participant in de bezittingen en in de (eventuele) schulden in zo'n fonds
      - Veel financiële instellingen (bv NN) voeren beleggingsfondsen die het karakter hebben van een besloten fonds (transparant dus). In de voorwaarden van die fondsen staat vaak ook dat het is toegestaan een schuldpositie op te bouwen. Een en ander zou dus betekenen dat die financiële instellingen vanaf 1-1-2023 niet meer kunnen volstaan (ook niet in de renseignering aan de fiscus) met het opgeven van de waarderingen van de participaties, maar voor elke participant het aandeel in de bezittingen en in de schulden moeten gaan doorgeven?
      Beantwoorden
      • besloten cv met woningen

        Wat denk je van het volgende. Er is een besloten cv die belegt in circa 40 appartementen van een serviceflat. In theorie zou de participant al die appartementen voor zijn aandeel in de WOZ-waarde moeten verantwoorden in zijn aangifte. Naar ik heb begrepen doet niemand dat en worden de aangiften IB conform geregeld. Men geeft dit bezit op tegen de intrinsieke waarde zoals door de beherend vennoot gerapporteerd. Tussen theorie en praktijk is er vaak een kloof.
        Beantwoorden
Complementary Content
${loading}