Z7_I084H8S0M8OF10Q5D0EFBC1060
Forum

duurzaam gescheiden en verdeling eigenwoning saldo

man vrouw leven duurzaam gescheiden. Zijn beide eigenaar van de eigen woning. Vrouw woont in de woning. Man woont elders. Alleen de woning is gezamenlijk bezit, verder HV en koude uitsluiting. Echtscheidingsverzoek is nog niet gedaan. Vrouw betaalt alle hypotheekrente vanaf haar eigen privé betaalrekening. Afgesproken is dat man aan de vrouw geen huur gaat berekenen tijdens duurzaam gescheiden leveren, mits vrouw alle hypotheekrente betaald. Onze vraag: Kan in deze situatie waarin de echtelieden nog fiscaal partner zijn in hun aangifte inkomstenbelasting ieder toch 50% van de hypotheekrente aftrekken of is de aftrek bij de man geblokkeerd omdat de rente aan zijn kant niet 'drukt'? Met andere woorden, is het nodig dat de hypotheekrente van een gezamenlijke rekening wordt betaald om het eigenwoning saldo gezamenlijk te verdelen?
Beantwoorden
  • Zie artikel Echtscheiding als gevolg van karpervissen

    Rubriek Actueel 11-6-2015. Man heeft geen renteaftrek.
    Beantwoorden
    • duurzaam gescheiden leven

      In casu is er toch nog steeds sprake van fiscaal partners? Ze zijn toch vrij om 2 woningen te hebben, waarvan er een wordt aangewezen als eigen woning. Ze hoeven niet samen aangifte te doen, maar moeten bij het doen van aangifte wel rekening houden met elkaars aangifte.
      Beantwoorden
      • drukken

        Beslissend is volgens mij of het steeds de bedoeling was geweest om achteraf te verrekenen. Als je dat achteraf doet, zal de fiscus daar waarschijnlijk wel in meegaan.
        Beantwoorden
    • Rente later verrekenen met huur in convenant?

      Wij namen aan dat de conclusie in de Karpervissen-casus geënt is op het begrip 'drukken'. De man in de casus drukte hier niet allen zijn snor tijdens het vissen, maar ook met betrekking tot het betalen van de hypotheekrente. De vrouw betaalde alle hypotheekrente. In casus was het advies om de man de helft van de rente te laten betalen totdat de vrouw de woning volledig op haar naam had staan en de vrouw in die periode de helft van de huur van de man te laten betalen. Wij vragen ons af of dit advies ook werkt indien 'achteraf' in het convenant een verrekening komt met rente en huur. En 'achteraf' kan hier bijvoorbeeld een jaar zijn na afloop van de 'tweejaarsperiode' volgens de echtscheidingsregeling. Kun je achteraf met het juiste convenant nog 50% van de 'gemiste' renteaftrek over de jaren daarvoor repareren? Dat is hier nog de vraag.
      Beantwoorden
Complementary Content
${loading}