Z7_I084H8S0M8OF10Q5D0EFBC1060
Forum

toekenning aandelenopties

Het voordeel uit personeelsopties is belast op het moment van uitoefening/realisatie, art. 10a LB.
Wat nu als er voor de optie een zakelijke prijs wordt betaald, werkt dat dan ook zo en komt dan alleen de betaalde vergoeding in mindering op het gerealiseerde voordeel? Volgens mij werkt het zo, maar ik vind dat wel vreemd.
Beter alternatief is dan een personeelslening voor de aanschaf van de aandelen, en later kwijtschelden. Mits e.e.a. in waarde stijgt natuurlijk.
Beantwoorden
  • staat in de wet

    Artikel 10a LB
    1 Ingeval in het kader van een dienstbetrekking of vroegere dienstbetrekking met een werknemer een aandelenoptierecht is overeengekomen, behoort niet de waarde van dat recht tot het loon doch hetgeen door de werknemer ter zake van de uitoefening of vervreemding van dat recht wordt genoten.
    2 Het loon dat ingevolge het eerste lid in aanmerking wordt genomen, wordt verminderd met het bedrag dat de werknemer ter zake van het aandelenoptierecht in rekening is gebracht, maar niet verder dan tot nihil.

    Bij financiering door werkgever > 90% heb je te maken met lucratief belang.
    Beantwoorden
    • financiering

      Je bedoelt dat indien de aankoop van de aandelen voor meer dan 90% door de werkgever wordt gefinancierd er sprake is van een lucratief belang m.b.t. die aandelen? Of alleen als die lening later wordt kwijtgescholden?
      Beantwoorden
      • als werkgever > 90% financiert

        Kwijtschelding is in dit kader niet zorelevant voor lucratief belang. Het gaat erom dat door extreme financiering de werknemer op zijn eigen inleg een extreem hoog rendement kan behalen. Stel werkgever financiert 95%, dan kun je het rendement op die inleg globaal gesproken met 20 vermenigvuldigen. Een rendement op de aandelen van 15% wordt dan een rendement van 300% op de eigen inleg. Dit valt dan onder art. 3.92b(4) IB, de vangnetbepaling voor het lucratief belang.
        Beantwoorden
Complementary Content
${loading}