Z7_I084H8S0M8OF10Q5D0EFBC1060
Forum

Overdracht ouderlijke woning en huur

Vader wil zijn huidige eigen woning verkopen aan zijn zoon onder voorbehoud van het huurrecht. Mag je bij de verkoopprijs rekening houden met het waardedrukkende effect van het huurrecht? En hoe zou je dit moeten bepalen?

Vader moet in dit geval minimaal 6% huur betalen over de WOZ waarde om een fictieve verkrijging te voorkomen. Stel vader verhuisd na 2 jaar naar een andere woning, en zoon gaat in de eigen woning wonen. Kan dit fiscaal zonder gevolgen?

Beantwoorden
  • geen waardedruk

    Je moet hierbij uitgaan van de WOZ-waarde.
    Als vader 6% huur betaalt, heb je geen last van de fictieve verkrijging.
    Als vader minder huur betaalt en meer dan 180 dagen voor zijn overlijden uit de woning is vertrokken, treedt ook geen fictieve verkrijging op.
    Beantwoorden
    • Waardedruk

      Waarom mag je geen rekening houden met waardedruk? Omdat er op het moment van overdracht geen huurovereenkomst bestaat?
      Beantwoorden
      • art. 5.20, lid 3 IB

        "Indien een woning geheel of gedeeltelijk wordt verhuurd en op deze verhuur afdeling 5 van titel 4 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek van toepassing is, of ingevolge een voor ten minste 12 jaren aangegane pachtovereenkomst wordt verpacht en op deze verpachting titel 5 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek van toepassing is, wordt de waarde gesteld op een bij algemene maatregel van bestuur vast te stellen percentage van het waardegegeven, bedoeld in het eerste of tweede lid."
        Op het moment van verkoop is (nog) geen sprake van een woning die wordt verhuurd.
        Beantwoorden
        • Bewoonde staat

          Maakt het daarbij nog uit dat de woning weliswaar niet in verhuurde staat maar wel in bewoonde staat is op het moment van verkoop aan de kinderen? Een dergelijke staat drukt ook de waarde van de woning.

          Ik kreeg deze constructie door cliënten voorgelegd. Referentie was o.a. https://financieel.infonu.nl/belasting/111940-eigen-huis-aan-kind-of-kinderen-verkopen.html

          Beantwoorden
          • geen rechten

            Een koper kan de bewoners er gewoon uitzetten, omdat zij geen rechten hebben. Dus zal een zakelijk handelende verkoper geen genoegen nemen met een lagere koopsom dan de vrije verkoopwaarde. Zo werkt het ook fiscaal.
            Beantwoorden
Complementary Content
${loading}