Z7_I084H8S0M8OF10Q5D0EFBC1060
Forum

wijziging in verhouding aandeelhouders

Een BV heeft 3 aandeelhouders (BV's) die in verhouding A: 14, B: 43, C:43 deelnemen. Na 2 winstgevende jaren (waarde aandelen ongeveer 5 mio) komen aandeelhouders gezamenlijk tot conclusie dat inbreng (relaties, kennis) van A en B wezenlijk meer bijdragen dan die van C. Men wil de verhouding dan ook aanpassen tot 20-50-30. C hoeft geen vergoeding voor overdracht van zijn aandelen. Stel dat er inkoop van zijn aandelen om niet plaatsvindt dan kan dat worden gezien als informele kapitaalstorting van C. Zijn er fiscale gevolgen voor A en B? En is er risico dat men mutatie ziet als vergoeding voor werkzaamheden door dga's van A en B met gevolgen gebruikelijk loon?
Beantwoorden
  • inkoop en aanmerkelijk belang

    In plaats van inkoop om niet zou je gratis aandelen uit kunnen laten reiken aan A en B. Dat ligt echter weer dichter tegen belast loon aan. Hoe je het ook wendt of keert, je zoekt een manier om iets wat in feite een arbeidsbeloning betreft, zonder heffing te regelen.
    Netter zou zijn een eenmalige bonus aan A en B, waarmee A en B extra aandelen verwerven. Gebruikelijk loon is wel een dingetje. Dat risico moet je denk ik op de koop toe nemen.
    Jouw vraag doet denken aan de discussie op dit Forum over uitkering van dividend in afwijking van de aandelenverhouding.
    Beantwoorden
Complementary Content
${loading}