Forum

kwijtschelden schuld

Een B.V. heeft een vordering op de eenmanszaak van de zoon van de DGA. Aangezien er tot nu toe voornamelijk verliezen zijn geleden door de eenmanszaak is de B.V. voornemens om de vordering kwijt te schelden. Loopt de zoon nu het risico, dat de fiscus stelt, dat er sprake is van een schenking of kan de vrijval van de schuld zondermeer als kwijtscheldingswinst worden aangemerkt?
De zoon heeft overigens zowel in de onderneming als in privé geen vermogen.
Beantwoorden
  • onzakelijke lening

    Waar je minimaal rekening mee moet houden, is dat de aftrek van het debiteurenverlies wordt geschrapt (onzakelijke lening). Als het daarbij blijft, heb je mazzel. De fiscus zou namelijk ook nog een dividend kunnen stellen, omdat de dga de bv de risicovolle lening uit persoonlijke motieven heeft laten verstrekken. Vervolgens zou het verlies als schenking van vader aan zoon kunnen worden bestempeld. Bereid je dus maar voor op het ergste.
    Beantwoorden
    • Onzakelijke lening opzij

      Ik heb momenteel een vergelijkbare casus aan de hand.
      De fiscus stelt een onttrekking bij de BV omdat het een onzakelijke lening opzij is.
      Dat betekent 26,9% afrekenen over de schuld bij vader.
      Volgens de fiscus geldt voor een onzakelijk lening geen kwijtscheldings faciliteit bij de schuldenaar. De fiscus beroept zit hier op een artikel van Prof Albert in het WFR. (WFR 2017/16) Als er verliezen zijn bij de schuldenaar maakt het natuurlijk niks uit.

      Volgens de fiscus was het geen schenking. Volgens Albert is daar niet zo snel sprake van.
      Beantwoorden
    • voorwaarden schenking

      De begiftigde moet wel rijker worden voordat er een schenking gesteld kan worden. Kwalificeert een kleiner negatief vermogen daar ook voor?
      Beantwoorden
Complementary Content
${loading}