Z7_I084H8S0M8OF10Q5D0EFBC1060
Forum

Auto toch niet inbrengen in BV

Stel de waarde van een eenmanszaak is 10.000.
Daarvan ziet 1.000 op de auto.
De onderneming wordt geruisloos ingebracht in de B.V. Er wordt een inbrengbeschrijving opgesteld waarbij alle activa van de onderneming vermeld wordt, inclusief de auto.
Er wordt voor 100 aan AK uitgegeven, de rest wordt aangemerkt als agio.

Net na oprichting blijkt dat het veel voordeliger is als de auto privé blijft. Er is nog geen verzoek 3.65 gedaan, er is nog geen jaarrekening o.i.d. opgesteld.

Kan je nog stellen dat de auto niet is ingebracht? Qua volstorting van het AK heb je geen probleem, want de overige waarde van de ingebrachte goederen is nog steeds meer dan € 100.

De auto staat echter wel vermeld op de inbrengbeschrijving. In de inbrengakte wordt aangegeven dat de gehele onderneming wordt ingebracht en wordt verwezen naar de inbrengakte voor de waarde. Dus m.i. kan je achteraf niet stellen dat je de auto toch buiten de inbreng hebt gelaten, hoewel het praktisch geen verschil maakt.

De enige oplossing om de auto weer naar privé te krijgen is m.i. de auto te verkopen /als verkapt dividend naar privé te halen.
Beantwoorden
  • auto naar privé

    Het lijkt me geen probleem om in afwijking van de inbrengbeschrijving de auto niet in te brengen. Een reden om de auto toch in te brengen en later aan de dga te verkopen kan de volgende zijn. Bij het onttrekken van de auto aan het ondernemingsvermogen is btw verschuldigd over 'de normale waarde' minus de rest-btw (21/121). Bij inbreng gevolgd door verkoop aan de dga kun je de btw-truc van rest-bpm + 2.500 toepassen (verkapt dividend).
    Beantwoorden
Complementary Content
${loading}