Z7_I084H8S0M8OF10Q5D0EFBC1060
Forum

Excessief lenen en emigratie

Klant is 12 jaar geleden geëmigreerd naar Frankrijk. Conserverende aanslag is na 10 jaar kwijtgescholden. Valt deze emigrado onder de wet excessief lenen ? Woont nog steeds in FR en zal ook zo blijven. Zijn BV zetelt nog in NL en daar heeft hij een schuld aan van een paar mln. Moet hij zich zorgen maken?
Beantwoorden
  • Goede vraag

    Als je het verdrag NL / F leest, lijkt het erop dat het verdrag geen ruimte biedt voor deze heffing.
    Als het een dividend zou zijn, mag NL 5% heffen. het begrip dividend in het bedrag is ruimer dan het NL begrip voor dividend.
    Beantwoorden
    • Klopt

      De staatssecretaris heeft bevestigd dat onder een OESO-conform belastingverdrag niet geheven kan worden over het fictief voordeel. Als er nog een openstaande conserverende aanslag is opgelegd voor een emigratie na 15 sept 2015, dan is de stas van mening dat de ca wel ingevorderd kan worden.

      Zie (o.a.) nota naar aanleiding van het nader verslag (35 496 nr. 9):

      De NOB heeft verder een vraag gesteld over de toekenning van een negatief fictief regulier voordeel bij een geëmigreerde belastingplichtige. Naar het kabinet begrijpt wil de NOB weten of een negatief fictief regulier voordeel onder een OESO-conform belastingverdrag kan worden toegekend aan een buitenlands belastingplichtige, omdat de NOB zich – onder verwijzing naar het arrest HR 12 maart 1980 (BNB 1980/170) – afvraagt of dit heffingsrecht aan Nederland toekomt. Onder de huidige formulering in de reeds gesloten belastingverdragen kan het voorgestelde fictieve reguliere voordeel niet als zodanig geëffectueerd worden. Dit geldt niet alleen voor het positieve fictieve reguliere voordeel, maar ook voor het negatieve fictieve reguliere voordeel waar de NOB naar vraagt. Uiteraard blijft de mogelijkheid tot het in aanmerking nemen van een verkapt dividend onder de verdragen bestaan.
      Beantwoorden
Complementary Content
${loading}