Z7_I084H8S0M8OF10Q5D0EFBC1060
Forum

Verkoop vakantiewoning op vakantiepark

Onze cliënt heeft vier jaar geleden een huisje met btw gekocht op een vakantiepark. De aankoop-btw is destijds volledig teruggevraagd. Nu wil hij het huisje weer verkopen. Er zijn twee mogelijkheden: 1) verkoop aan de parkeigenaren of 2) verkoop aan een andere particulier. De notaris geeft aan dat onze cliënt geen btw hoeft te berekenen omdat hij in beide situaties 37d kan toepassen (waardoor onze cliënt ook niet tegen herziening van btw aanloopt). Wij twijfelen een beetje. Volgens ons is van belang dat de koper het huisje zelf gaat verhuren om 37d te te kunnen toepassen. Bij de particulier zal daar zonder meer sprake van zijn waardoor 37d van toepassing is. Bij verkoop aan de parkeigenaren kan mogelijk een probleem ontstaan. Stel namelijk dat de parkeigenaren het huisje direct weer doorverkopen aan derden en niet eerst zelf exploiteren? Is 37d dan in het geding of blijft 37d sowieso gelden mits het huisje maar doorlopend verhuurd wordt ook wanneer in die tijd de eigendom wisselt?
Beantwoorden
  • Onduidelijk maar waarschijnlijk gaat het goed.

    Ik ben even door de NDFR op dit artikel gegaan.
    Eigenlijk is alleen liquidatie of vereffening door de koper verboden. Maar in het geval an verhuur van landbouwmachines ging niet goed.
    Beantwoorden
    • Verhuur landbouwmachines?

      Wat is het verschil tussen verhuur van huisjes en landbouwmachines? Moet ik uit uw reactie opmaken dat bij verhuur art. 37d mogelijk niet van toepassing is?

      Overigens gaat het mij om het antwoord op de vraag of 37d kijkt naar het object of naar het subject. Indien de koper niet zelf de intentie heeft om te gaan exploiteren maar om door te verkopen komt 37d dan soms in het geding?
      Beantwoorden
      • gaat goed

        In het geval van de landbouwmachines waren de de individuele machines al verkocht.
        Daardoor was het bedrijf feitelijk geliquideerd. Als iemand 1 huisje heeft bestaat het bedrijf maar uit 1 "machine". Deze "machine" wordt wel in stand gehouden. Dus de onderneming wordt in stand gehouden.
        Ook al heeft de de koper de intentie om door te verkopen, de onderneming wordt niet geliquideerd.
        Dit zou anders zijn bij bijvoorbeeld tien huisjes, die door de koper apart worden verkocht aan 10 losse nieuwe eigenaren. Dan bestaat de ouder verhuur onderneming niet meer
        Beantwoorden
Complementary Content
${loading}