Z7_I084H8S0M8OF10Q5D0EFBC1060
Forum

Tweetrapsmaking

Enige jaren geleden is vader overleden. In zijn testament was een tweetrapsmaking opgenomen, langstlevende bezwaarde, 2 kinderen de verwachters. Thans is de langstlevende overleden. In feite zouden nu 2 aangifte erfbelasting moeten worden gedaan. Probleem is echter dat er nimmer een administratie is bijgehouden van het als gevolg van de tweetrapsmaking ontstane afgescheiden vermogen. Er kan dus niet worden bepaald wat nog resteert van het vermogen uit het overlijden van vader. Ben ik nu verplicht om de volle nalatenschap van de langstlevende in 1 aangifte erfbelasting op te nemen, met als gevolg slechts 1 x de kindvrijstelling in plaats van 2x?
Beantwoorden
  • benaderen

    Nu er geen administratie is gevoerd, is het tweetrapsvermogen niet zo maar verdwenen. Hier is zaaksvervanging op van toepassing. Dus zo goed mogelijk schatten wat er onder de tweetrapsmaking valt.
    Over hetgeen de kinderen uit de 2-trap verkrijgen is het volgende bedrag aan erfbelasting verschuldigd:
    erfbelasting berekenen over wat het kind bij het eerste overlijden van vader hebben verkregen + uit de 2-trap. Dit vermenigvuldigden met de breuk verkrijging 2-trap/totale verkrijging.
    Beantwoorden
    • Benaderen

      Dank u wel voor de reactie. Ik kreeg de indruk dat het niet voeren van een administratie beslissend kan zijn voor de toepassing van 2 maal de kindvrijstelling. En dat de inspecteur op basis van het ontbreken van een administratie de tweetrapsmaking werking zou kunnen ontzeggen. Op het moment dat je aan het benaderen gaat, ben je dan vervolgens ook niet verplicht om toe te lichten hoe beide aangiften tot stand zijn gekomen?
      Beantwoorden
Complementary Content
${loading}