Forum

Leegwaarde ratio bij verkoop aan kind

Is de leegwaarderatio van toepassing wanneer een vader een woning schenkt aan zijn zoon, welke is verhuurd aan zijn dochter? Bij verkoop aan dochter (=huurder) is de leegwaarderatio niet van toepsassing aangezien koop in dit geval wel huur breekt.
Stel woz waarde 100k, leegwaarderatio 73%. Wanneer de vader de woning aan zijn zoon verkoopt voor 73k (waarde verhuurde staat) is dit dan correct? Of zal de fiscus het standpunt innemen dat de 27k een schenking betreft (aangezien de dochter in woning woont en wellicht geen willekeurige derde betreft)?
Alvast bedankt.

Groet, Jackie
Beantwoorden
  • LWR hoort bij box 3

    Box 3 kent als uitgangspunt de WEV en als uitzondering WOZ+lwr bij verhuurde woningen.
    Schenkbelasting kent als uitgangspunt de WEV en als uitzondering WOZ bij woningen.
    Dus verkoop tegen WOZ is geen schenking, maar de lwr mag er niet af.
    Beantwoorden
    • Leegwaarderatio derden

      Bedankt, nog een vraag hierop: Wanneer de vader de woning in verhuurde staat zal verkopen aan een willekeurige derde zal de waarde lager zijn dan in niet verhuurde staat (bijvoorbeeld leegwaarderatio). Gaat dit dus ook op wanneer de vader de woning verhuurd aan dochter, verkoopt aan de zoon voor de leegwaarderatio? Of gaat de BD hier niet mee akkoord? Vb: woning woz 100k leegwaarderatio 73k, vader verkoopt woning vervolgens voor 73k aan zoon. Kan dit belastingtechnisch?
      Beantwoorden
      • opzetje?

        Als bij de verkoop al vaststaat dat de dochter de woning zal verlaten, zal de Belastingdienst niet met toepassing van de leegwaarderatio akkoord gaan. Als het verlaten van de woning inderdaad snel na de verkoop gebeurt, zal de Belastingdienst er vanuit gaan dat dit is bekokstoofd. Het is de vraag of je hier als adviseur in mee wil gaan. Houd er ook rekening mee dat de notaris zich kritisch zal opstellen.
        Beantwoorden
        • Schenken zoon + dochter

          Duidelijk, valt inderdaad veel voor te zeggen. Gezien de zoon nog niet woonachtig is in de woning, is de verhoogde vrijstelling schenkbelasting op dit moment ook niet geldig. Ik zie verder twee opties 1) wachten tot zoon in de woning woont en dan verkoop + (deel) verhoogde schenkvrijstelling; 2) verkopen aan zoon en op later tijdstip een bedrag schenken ter aflossing van de hypotheek (verhoogde vrijstelling van toepassing?)

          Wanneer de vader er voor kiest om de woning aan zoon en dochter (huurder) te schenken als onderdeel van estate planning, kan dochter gebruik maken van de verhoogde vrijstelling (eigen woning) en de zoon zal belast worden voor de schenkbelasting (met toepassing leegwaarderatio), of zie ik hier iets over het hoofd. Hier heeft de dochter de intentie om daadwerkelijk in de woning te blijven wonen.
          Beantwoorden
          • Interessante casus - mogelijkheden

            Interessante casus. Gezien de ontwikkelingen in het fiscale domein wellicht interessant om te kijken of het loont om de woning nu te verkopen/schenken. M.b.t de genoemde vraag heb ik helaas geen antwoord. Wellicht is er een collega-adviseur welke hier nog specifieker op in kan gaan? Wat de beste optie zou zijn.
            Beantwoorden
            • Iemand een idee?

              Is er wellicht nog iemand die hier iets aanvullends over zou willen delen? Alvast vriendelijk bedankt.
              Beantwoorden
  • leegwaarderatio

    Beste Jacky en lezers,
    Wij zitten met een soortgelijk iets. Wij verhuren een woning aan onze dochter (geen andere kinderen).
    Wij willen deze woning aan onze dochter te verkopen voor een zo laag mogelijke prijs en haar gelijktijdig de 105k schenken. Zij verkoopt deze woning direct door aan een derde voor een marktconforme prijs en koopt met de winst, schenking en hypotheek via familiebankconstructie en andere woning. Wij hopen zo en onze dochter te helpen en daarnaast een deel van ons vermogen alvast richting haar te verschuiven. Zien wij dingen over het hoofd en tegen welk leegwaarderatio (62% WOZ?) zouden wij de woning aan onze dochter mogen verkopen?
    Beantwoorden
Complementary Content
${loading}