Forum

Bedrijfswaardering BOR

De belastingdienst waardeert een kleine MKB-onderneming tegen een Keu van 12,3% en merkt 100% van de liquide middelen aan als overtollig. Aandeelhouderswaarde komt aldus uit op 10 * EBITDA.
Met als enige onderbouwing de laatst bekende cijfers plus 2% groei. Hebben meer mensen deze ervaring?
 • Graag wat meer info

  Zou je ons wat meer informatie kunnen verstrekken over de casus. Wat voor branche is het, wat is klein MKB, wat voor rechtsvorm, wat zijn de laatst gerealiseerde en geprognosticeerde vrije geldstromen, is de kue pre of post tax, wat is het risicoprofiel van de geldstromen, zijn er reële opties, strategische waarde etc. En waar komt een andere deskundige en onafhankelijke waardering op uit. Kan toch allemaal niet erg ingewikkeld zijn lijkt me. Tegenwoordig weet een gemiddelde vastgoed taxateur al meer van DCF dan een zelfbenoemde register valuator. Lees de waarderingsrapporten maar van die vastgoed taxateurs. Daar kan menige RV nog wat van leren.
 • kleine ondernemingen kennen een lage waardering

  Ik heb hier laatst met RV'er Chris Dennboom over gesproken. Chris gaf aan een alternatief te ontwikkelen voor de build-up methode. Hij is tot het inzicht gekomen dat de voornaamste determinant van de keu de omvang van de onderneming is. Kleine ondernemingen hebben een lage keu (zeg in de range 15%-20%). Duidelijk is dat 12,3% in het algemeen veel te laag is voor een kleine onderneming. Ik geef je in overweging de waardering te baseren op empirische multiples. Zie dga-1403 Waardering op basis van multiples
  https://www.brookz.nl/barometer. Voor de tweede helft van 2019 waren deze als volgt.

  IT-dienstverlening & Software ontwikkeling 6,4
  Gezondheidszorg & Farmacie 6
  Groothandel 6,05
  Agri & Food 5,65
  Industrie & Productie 5,4
  E-commerce 5,2
  Zakelijke dienstverlening 4,65
  Media, Reclame & Communicatie 4,15
  Bouw & Installatietechniek 4,15
  Horeca, Toerisme & Recreatie 4
  Automotive, Transport & Logistiek 3,85
  Detailhandel 3,5

  Je zou nog een aanpassing moeten doen voor de omvang van de onderneming. Globaal zou je bij kleine ondernemingen er 1 kunnen aftrekken en bij hele grote ondernemingen er 1 bijtellen.

  Zie ook ons pleidooi om waarderingen niet af te stemmen met de Belastingdienst:
  dga-1422 Afstemming DCF met Belastingdienst.
  • Overleg lost veel op

   Overleg heeft geleid tot een disconteringsvoet van 16% en aanmerken van alle liquide middelen als normaal werkkapitaal. Dus soep wordt dit keer dus niet zo heet gegeten als hij werd opgediend
   • prettig

    Na al die vervelende berichten over de omgang van de Belastingdienst met de DCF is het goed te vernemen dat er daar ook nog wel redelijkheid is.
Complementary Content
${loading}