Forum

Zzp’er en firmant in 1 jaar

Hoe te verwerken in de aangifte inkomstenbelasting het feit dat een cliënt 8 maanden lang zzp’er was en daarna met een maat firmant in een vof? Kan dat allemaal in 1 aangifte verwerkt worden? 2 ondernemingen?
 • ZZP firmant

  In één aangifte lijkt me evident, of wil je 2 x aangifte IB over hetzelfde jaar ? :-)
 • twee ondernemingen aanmaken in aangifte software

  Het zijn twee ondernemingen met twee KVK nummers.
  In mijn pakket (Fiscaal Gemak) moet ik dit met twee ondernemingen aangeven. Anders sluit het niet.
  • Via site belastingdienst

   De aangifte(n) wordt gemaakt via de site van de belastingdienst middels inlog. Hoe werkt het dan?
   • Geen ervaring met pakket van de belastingdienst

    Ik denk dat het hetzelfde werkt.
    Twee ondernemingen aangeven.
    • Eenmanszaak gaat over in vof

     Eenmanszaak gaat over in vof halverwege het jaar; er zijn geen stille reserves. Kan ik gewoon doorgaan in de vof met de boekwaarde einde eenmanszaak. De nieuwe vennoot brengt voorlopig alleen zijn arbeid in.
     • gewoon doorgaan

      Geen goodwill en stille reserves. Dus geen stakingswinst. Aangezien de vof transparant is, kun je gewoon met dezelfde boekwaarden doorgaan.
     • staking

      Ervan uitgaande dat het geen samenwerking betreft van 2 ondernemers die al gelijkwaardige activiteiten ontplooien, staakt de eerste vennoot een deel van zijn activiteiten ten gunste van de nieuwe vennoot. Je zal dan de stakingswinst van de eerste moeten vaststellen en daarover afrekenen, of je maakt gebruik van een mogelijkheid om dat te voorkomen, die zijn er diverse, afhankelijk van de casus. Bijvoorbeeld doorschuiven ex. art. 3.63 als je aan de voorwaarden voldoet, ingroeiregeling, voorbehoud stille reserves, deel vermogen buitenvennootschapelijk houden. Indien er onroerend goed is, houdt dan met de keuze rekening i.v.m. de vrijstelling OVB.
Complementary Content
${loading}