Forum

bedrijfsfusie en firma

de situatie is de volgende: holding - tussen BV - kleindochter BV. In de tussen BV zit een onderneming waarvan men een gedeelte wil inbrengen in kleindochter BV. Men wenst daarvoor de bedrijfsfusie van art. 14 Vpb te gebruiken. Tot zover geen vragen. Nu komt het: nadat kleindochter BV de deelonderneming heeft verworven gaat zij een vennootschap onder firma aan met derden (dat zijn twee zzp'ers die hun schouders eronder gaan zetten) waarbij de winstverdeling 60:20:20 wordt waardoor gelijk 40% van de winst na de bedrijfsfusie bij derden terecht komt. Is dit een probleem voor de geruisloze bedrijfsfusie van art. 14 Vpb?
 • ik vind van niet

  Stel dat de winstverwachting van de deelonderneming € 200.000 is en dat door de zzp'ers de winst gaat toenemen tot € 350.000.
  De 60% hiervan is € 210.000.
  De winstverwachting voor het concern m.b.t. de onderneming in kwestie wordt dus niet kleiner.
  • Gaat van groei uit

   Als je ervan uit gaat dat de ZZP ers extra omzet gaan genereren, ben ik het met je eens.
   Niet als er in feite een overdracht aan de zzp ers plaatsvindt, want dan wordt er niet voortgezet.
   • volgorde wijzigen?

    Stel we doen het andersom. De tussen-BV gaat eerst een vennootschap onder firma aan met de twee zzp'ers. Vervolgens brengt de tussen BV haar 60% firma aandeel in in de kleindochter BV met een beroep op de bedrijfsfusiefaciliteit van artikel 14. Dan lopen we toch niet aan tegen anti misbruik bepalingen?
Complementary Content
${loading}