Forum

partneralimentatie

Man en vrouw zijn officieel gescheiden in 2016. De vrouw blijft vooralsnog in de voormalige echtelijke woning wonen. De man woont feitelijk elders, maar staat nog wel steeds ingeschreven in de BRP op het oude adres.
Man betaalt, conform het convenant € 4.000 partneralimentatie per maand en trekt dit af in zijn aangifte IB. De adviseur van de vrouw stelt dat dit niet kan omdat partijen nog op hetzelfde adres staan ingeschreven.
M.i. is het duurzaam gescheiden leven bepalend voor de aftrek van partneralimentatie. De registratie in de BRP is hierbij slechts een aanknopingspunt voor de fiscus, maar niet de doorslaggevende factor. Het feitelijk elders wonen door de man kan worden aangetoond met huurbetalingen en/of getuigenverklaringen.
Hoe zien jullie dit.
 • gezamenlijke huishouding

  Het betreft een periodieke uitkering die rechtstreeks voortvloeit uit het familierecht, art. 3.101(1)(b) IB. Die verplichting bestaat ook als je nog getrouwd ben en een gezamenlijke huishouding voert. Maar dan heeft de betaling niet het karakter van een periodieke uitkering.
  Dit is waarschijnlijk de redenering van de advocaat.
  Maar omdat ze feitelijk niet samenwonen, is wel sprake van belastbaarheid/aftrekbaarheid.
 • Mee eens

  En de vrouw moet aangeven!!
  Daar heeft ze zeker geen zin in...
Complementary Content
${loading}