Forum

Kosten scheidingsmakelaar toch aftrekbaar?

Hoe creatief kun je zijn als mediator, bemiddelaar om jouw kosten bij het regelen van een echtscheiding fiscaal aftrekbaar te maken bij je klanten? Stuur je ze namelijk gewoon een nota voor bemiddeling bij de echtscheiding dan zijn die kosten niet aftrekbaar in de inkomstenbelasting. Maar er zitten "slimmeriken" tussen die gewoon wat anders op hun factuur zetten, namelijk "hypotheekbemiddeling" want dan zijn de kosten opeens wel aftrekbaar. Wie ziet dit vaker voorbij komen dat een echtscheidingmakelaar/bemiddelaar hoge nota's stuurt voor hypotheekbemiddeling, terwijl hij de nota voor de daadwerkelijk echtscheidingsbemiddeling achterwege laat?
 • Re

  Ook tegengekomen bij een 'zorgeloosch' adviseur. Standaard policy bij hun, ik heb hun "hoofdkantoor" gebeld met de vraag wat hier de bedoeling van is, uiteraard niet teruggebeld. Hier speelt nog meer, want over die zgn hypotheekbemiddeling wordt geen BTW gerekend, wat over het mediation/scheidingsdeel natuurlijk wel moet. Dit bureau werkt met franchisers en uiteraard zijn die uiteindelijk de dupe. Overigens bij andere hypotheekadviseurs ook hoge rekeningen gezien die achteraf weer worden gecrediteerd of op een andere manier een deel wordt terugbetaald. Tja...
 • Valsheid in geschrifte

  Dit is valsheid in geschrifte; een strafbaar feit. De bekende interieurontwerper uit het Gooi, wiens naam me ff niet te binnen wil schieten, heeft er een nacht voor in de cel gezeten en € 25.000 boete gekregen.
  • Hoezo valsheid in geschrift?

   Waarom kun je als zakelijke dienstverlener met een klant niet eenvoudig overeenkomen dat je bepaalde werkzaamheden gratis doet? Wat is er mis mee dat je bijvoorbeeld als accountantskantoor afspreekt dat de klant alleen betaalt voor de jaarrekening en de aangiften Vpb, LB en BTW maar niet voor de privé aangifte inkomstenbelasting van de DGA? De aangifte inkomstenbelasting zit dan wel gewoon in het pakket van de accountant alleen de klant hoeft niet apart voor de aangifte inkomstenbelasting te betalen. De aangifte inkomstenbelasting wordt gedaan als extra service en is gratis. We sturen dan alleen een rekening naar de B.V. voor de jaarrekening en de aangiften Vpb, LB en BTW. In dat geval is die rekening toch volledig aftrekbaar bij de B.V.? Waarom mag je als zakelijke dienstverlener een deel van je werkzaamheden niet gratis doen? We leven toch in een vrij land?
   • Re:

    Die "gratis" IB voor de dga wordt al heel lang niet meer geaccepteerd door de fiscus, dus wat dat betreft loop je achter.
    Buiten dat, in deze gevallen wordt de factuur voor de hypotheek gewoon verhoogd naar € 6.450 ZONDER btw, oja niet te vergeten 450 korting geven als je voor de 31-12 betaalt want je krijgt dan snel € 2.400 terug van de fiscus. Er wordt dus 2x fraude gepleegd: 1x door belaste btw omzet "in te ruilen" voor vrijgestelde prestatie, 1x door een absurd hoog bedrag voor een omzetting van de hypotheek zogenaamd aftrekbaar te maken.
    • Wat kunnen we er aan doen?

     Het is duidelijk dat we hier met een organisatie te maken hebben die zonder goede fiscale analyse hun producten achteloos in de markt zetten. Partners die in een echtscheiding zitten en zich melden bij zo'n echtscheidingsmakelaar zijn emotioneel geladen en verwachten niet dat ze bij de neus worden genomen. Het klinkt natuurlijk mooi dat de fiscus meebetaalt aan de kosten voor de echtscheidingsbemiddeling. Als je dat hoort ben je snel geneigd om de offerte te tekenen. De werkelijkheid is evenwel heel anders. De ex partners krijgen een koude douche van de fiscus over zich heen zodra ze 'achteloos' de factuur van deze charlatans opvoeren in hun aangifte. Het is inderdaad ook sneu voor de franchisers die te goeder dit slecht bedachte concept uitvoeren en straks worden geconfronteerd met boze reacties van klanten die geen subsidie van de fiscus blijken te krijgen. En ik ben het met je eens. Er dreigt hier ook nog een forse naheffing omzetbelasting met boete voor de franchise nemers van dit niet doordachte concept. Wie stopt ze?
Complementary Content
${loading}