Z7_I084H8S0M8OF10Q5D0EFBC1060
Forum

Overlijdensdividend art.4.12a Wet IB

In adviestekst dga-711 Overlijdensdividend, inkoop van aandelen, terugbetaling kapitaal staat het volgende beschreven:

"Als de langstlevende alle aandelen krijgt (wettelijke verdeling), doet het probleem van de negatieve verkrijgingsprijs zich niet voor. Het effect van de vererving, verkrijging van aandelen met een opgehoogde verkrijgingsprijs, smeert uit over alle aandelen (de gemiddelde pakketverkrijgingsprijs). In dat geval kan gewoon de route van het overlijdensdividend worden gevolgd."

Volgens mij moet het dan in mijn casus goed gaan? Afgezien van de vraag of er al een akte van verdeling opgemaakt moet zijn?
Beantwoorden
  • oh ja

    Dat is inderdaad zo. Bij de wettelijke verdeling hoeft overigens geen akte van verdeling te worden gemaakt. Er vindt van rechtswege een verdeling plaats (naar de langstlevende).
    Beantwoorden
  • Overlijdensdividend ook bij 'quasi' wettelijke verdeling?

    In adviestekst dga-711 wordt opgemerkt dat het probleem van de negatieve verkrijgingsprijs zich niet voor doet indien sprake is van een 'wettelijke verdeling'. Geldt dat ook voor de 'quasi wettelijke verdeling'?

    Stel moeder, getrouwd gvg, twee kinderen, en moeder is erfgenaam voor 1%. Bij de verdeling krijgt moeder binnen twee jaar na overlijden van vader alle aandelen in de beleggings-B.V. op haar naam zodat een overbedelingsschuld aan kinderen ontstaat.

    Kan moeder hier gewoon de route van het overlijdensdividend volgen omdat ze een opgehoogde verkrijgingsprijs krijgt?

    Wij denken van wel.
    Beantwoorden
    • klopt

      Jouw veronderstelling klopt.
      Beantwoorden
Complementary Content
${loading}