Z7_I084H8S0M8OF10Q5D0EFBC1060
Forum

Regeling aanwijzing directeur-grootaandeelhouder

Geen sociale verzekeringsplicht op grond van de Regeling aanwijzing directeur-grootaandeelhouder 2016. Art. 2 van de Regeling aanwijzing directeur-grootaandeelhouder 2016 luidt als volgt:
1. Onder de directeur-grootaandeelhouder (...) wordt verstaan:
a. (...)
b. de bestuurder die, tezamen met bloed- of aanverwanten tot en met de derde graad, al dan niet tezamen met zijn echtgenoot, houder is van aandelen (...) die ten minste tweederde van de stemmen vertegenwoordigen, zodat hij, tezamen met zijn bloed- of aanverwanten tot en met de derde graad, al dan niet tezamen met zijn echtgenoot, over zijn ontslag kan besluiten.
Beantwoorden
  • Zoon is zelf geen aandeelhouder, geldt de regeling dan wel?

    Omdat de zoon zelf geen aandeelhouder is vragen wij ons af of het bepaalde onder letter b wel geldt nu daar staat: ".....houder is van aandelen"
    Beantwoorden
    • sociale verzekeringsplicht

      Dan is er volgens mij sociale verzekeringsplicht.
      Beantwoorden
      • familieverhouding niet dominant?

        Daarmee zeg jij dus dat de familieverhouding bij het aanstellen van de zoon als directeur (zonder dat hij zelf aandelen verwerft) niet dominant is zodat er toch verzekeringsplicht ontstaat.

        De enige escape ter vermijding van premieplicht zou dan zijn om wel (winstrechtloze) benoemingsaandelen uit te geven aan de zoon?
        Beantwoorden
        • een bestuurder staat onder gezag van de ava

          Aandelen uitreiken, inderdaad.
          Beantwoorden
          • Gewone directeur, wat dan?

            Wij hebben een vergelijkbare situatie. Vader is statutair algemeen directeur en het is de bedoeling dat de zoon eveneens een directeursfunctie gaat bekleden binnen het bedrijf (B.V.).

            Kunnen we de zoon buiten de sociale verzekeringsplicht houden door hem (titulair) directeur te maken dus zonder benoeming door de aandeelhoudersvergadering. Er komt bij zijn aanstelling dan geen statutaire besluit aan de orde en hij er worden ook geen aandelen aan hem uitgereikt.

            Op deze manier kunnen we hem (vanwege de familierelatie) toch ook buiten de premieheffing werknemersverzekeringen houden?
            Beantwoorden
            • citaat uit MFAS civ-908

              Met bestuurder wordt bedoeld de statutaire bestuurder van de werkmaatschappij, of de statutaire bestuurder van een personal holding die statutair bestuurder van de werkmaatschappij is. Een niet-statutaire directeur kan dus sowieso geen beroep doen op Regeling aanwijzing directeur-grootaandeelhouder.
              Beantwoorden
              • Niet onder het gezag van de AVA

                Wat wij bedoelen is dat een niet-statutaire directeur die familie is van de statutaire directeur toch buiten de premieheffing kan blijven omdat hij niet onder het gezag staat van de AVA en vanwege de dominante familieverhouding (namelijk vader - zoon) geen sprake is van een gezagsverhouding.

                Eens?
                Beantwoorden
                • eens

                  Bij kinderen van de dga wordt inderdaad i.h.a. geen gezagsverhouding aangenomen.
                  Beantwoorden
Complementary Content
${loading}