Z7_I084H8S0M8OF10Q5D0EFBC1060
Forum

bijleenregeling: al buitenlands belastingplichtig voor immigratie

Beste Piet,
Wat u schrijft over het huis verhuren en daardoor voor immigratie naar box 3 laten verhuizen, geldt dat ook voor iemand die in het buitenland woont en al in Nederland werkt? Dus buitenlandsbelastingplichtig is? (Maar niet kwalificerend trouwens, door de 90% regeling. Heb dus geen recht op box 1 aftrek voor immigratie).
En wat u zegt over al wel een Nederlands huis mogen kopen voor immigratie, waar valt dat onder?

Wat zou er gebeuren in dit scenario:
huis in NL gekocht 1 juli 2021
huis buiten EU verkocht 15 juli 2021
immigratie naar NL op 1 augustus 2021

krijg je dan wel met de bijleenregeling te maken?

Ik kan alleen deze wettekst hieronder vinden. Bent u trouwens beschikbaar voor (betaald) advies?

https://wetten.overheid.nl/BWBR0028152/2010-09-03#Circulaire.divisie6
oor personen die niet in Nederland wonen, is de eigenwoningregeling slechts van toepassing voor woningen (die niet in Nederland zijn gelegen) als is gekozen voor behandeling als binnenlandse belastingplichtige. Voor woningen die niet onder het bereik van de eigenwoningregeling vallen, kan dus geen eigenwoningreserve ontstaan.

Volledigheidshalve merk ik op dat in dat geval onder vervreemding mede wordt begrepen het – anders dan door immigratie naar Nederland – niet meer (kunnen) kiezen voor behandeling als binnenlandse belastingplichtige. Bij vervreemding van de woning ná immigratie naar Nederland is de bijleenregeling van toepassing als de woning vóór de immigratie onder het bereik van de eigenwoningregeling viel. De verhuis- en uitzendregeling van artikel 3.111, tweede en zesde lid, van de Wet IB 2001 zijn bijvoorbeeld alleen van toepassing als de woning tot de immigratie als hoofdverblijf in de Nederlandse belastingheffing is betrokken.
Beantwoorden
  • Bel mij

    Beste Eva,

    Je kan mij bellen voor advies.
    072 260 0 260
    Beantwoorden
    • Bijleenregeling toch niet van toepassing?

      Iemand schreef hierboven over het eigenwoningbesluit, dat inderdaad buitenlandse woningen noemt bji de overbruggingsregeling. Echter, ik kan niets vinden over de bijleenregeling en zulke woningen.

      Onze hypotheekadviseur denkt dat de bijleenregeling helemaal niet van toepassing is op buitenlandse woningen. Is iemand hier op de hoogte van of het nu wel of niet in de wet geregeld is dat de bijleenregeling geldt voor inwoners van Nederland die een buitelandse woning verkopen? Dank!

      PS. Ik geloof dat ik het misschien snap. In de wettekst die hieronder in de draad staat, gaat het over woningen die al in box 1 zitten voor de immigratie. Dat zal slechts voor een aantal mensen van toepassing zijn (als ze hypotheekrenteaftrek krijgen voor immigratie etc?!)
      Beantwoorden
      • vervolg: uitsluitsel

        Voor toekomstige lezers: ik heb de belastingtelefoon buitenland gebeld en de bijleenregeling geldt na immigratie alleen voor mensen die voor immigratie hun buitenlandse huis al in box 1 hadden zitten en Nederlandse hypotheekaftrek kregen. Als je zonder banden met Nederland of zelfs als niet kwalificerend buitenlands belastingplichtige het land binnenkomt, heb je geen last van de bijleeenregeling, zelfs al verkoop je na immigratie. Maar check dit zelf voor jouw specifieke situatie nog een keer op het moment dat het speelt! Dank iedereen.
        Beantwoorden
        • antwoord belastingtelefoon fout

          Ik denk dat het antwoord van de belastingtelefoon fout is wat betreft het feit dat er geen bijleenregeling geldt als er geen rente is afgetrokken.
          De bijleenregeling geldt voor alle box 1 woningen ongeacht het feit of de rente is afgetrokken.
          Beantwoorden
          • vervolg

            Zoals ik het begreep aan de telefoon en uit de bovenstaande wettekst, valt de woning niet onder box 1 als je nog niet geimmigreerd bent. Omdat je niet in Nederland belastingplichtig was. Voor mensen die buitenlands belastingplichtig zijn in Nederland wordt het dan relevant of zij wel hypotheekrente af konden trekken over de buitenlandse periode. Zo heb ik het begrepen, maar dat kan natuurlijk in de praktijk anders zijn.
            Beantwoorden
Complementary Content
${loading}