Z7_I084H8S0M8OF10Q5D0EFBC1060
Forum

jurisprudentie niet gunstig

Zie MFAS int-405:
In de casus van het arrest HR 7 februari 1990, ECLI:NL:HR:1990:ZC4222 had de Japanse moeder kosteloos enkele personeelsleden ter beschikking gesteld aan haar Nederlandse dochter. De dochter slaagde er niet in het bewijs te leveren dat deze bevoordeling haar grond vond in de aandeelhoudersrelatie.
Ik denk overigens dat jouw standpunt pleitbaar is. Daarom zou ik het gewoon doen. Omdat het een binnenlandse situatie betreft, is er voor de fiscus niet echt een belang om te corrigeren. Of spelen hier compensabele verliezen?
Beantwoorden
  • iets soortgelijks, maar dan met verhuur en een voorziening toekomstige herstelkosten

    Bij onze klant speelt iets soortgelijks. M BV heeft zojuist het pand gekocht van een derde dat voorheen door D BV van die derde werd gehuurd. D BV huurt het pand nu dus van M BV. In het verleden heeft D BV een voorziening opgevoerd voor de kosten die D BV zou moeten maken bij het einde van het huurcontract om alles weer in de oorspronkelijk staat terug te brengen. Omdat M BV nu de eigenaar van het pand is geworden geldt voor D BV niet langer de verplichting om het pand terug te brengen in de oorspronkelijke staat. M BV zegt in feite nu tegen D BV: 'laat maar zitten met je herstelplicht'. Kan hier ook sprake zijn van een informele kapitaalstorting door M BV in D BV? Kan D BV de voorziening hier dan vrij laten vallen in haar eigen vermogen zonder dat fiscaal belastbare winst ontstaat bij D BV?
    Beantwoorden
Complementary Content
${loading}