Forum

afkoopwaarde lijfrente BV

Bij een nieuwe cliënt heeft de belastingdienst gesteld dat er (door opnames vd dga) een afkoop heeft plaatsgevonden in 2021 van de lijfrente (ruisende inbreng onderneming tien jaar terug).

Nu heb ik even een praktische vraag (wel een idee maar zoek bevestiging); wat is de afkoopwaarde? is dat de voorziening die op de balans staat? de stakingswinst destijds was 100.000 en de voorziening staat nu op 200.000.

Alvast bedankt
Beantwoorden
 • afkoopwaarde

  Vermoedelijk is contractueel afgesproken dat het kapitaal jaarlijks wordt verhoogd met een bepaalde rente en dat het kapitaal t.z.t. wordt omgezet in een uitkering (een zgn. gerichte lijfrente). Waarschijnlijk is de voorziening zo bepaald. Dat is dan de afkoopwaarde.
  Beantwoorden
  • afkoopwaarde lijfrente BV

   Bedankt, dat klopt inderdaad en was ik al bang voor.<br/>De oprenting heeft een vpb besparing gegeven, maar de afkoopwaarde wordt nu wel tegen de hoogste tarieven in de loonbelasting geheven. Is dat niet scheef?
   Beantwoorden
   • 20% revisierente

    De 'afkoop' is een oneigenlijke handeling m.b.t. de lijfrente. Dat komt de cliënt in principe te staan op 20% revisierente, naast de 49,5% IB. Hij had de spelregels moeten volgen en van de centjes af moeten blijven.
    Beantwoorden
 • afkoop, voor zover

  Anders dan bij pensioen, wordt bij een gedeltelijke afkoop niet de hele lijfrente aanspraak belast.
  Dat kan een belangrijk verschil maken.
  Beantwoorden
  • afkoop, voor zover

   Is dat zo Bob?
   Bij een stamrecht wel, maar dit is een stakingslijfente. die is toch gewoon helemaal belast bij gedeeltelijke afkoop (of belening, voorwerp van zekerheid etc)?
   Beantwoorden
   • voor zo ver

    Nee, in de tekst van de sanctie in de wet ib, staat voor zover.
    Beantwoorden
Complementary Content
${loading}