Forum

btw op hotelovernachtingen en kosten ex btw doorbelasten aan buitenlandse relaties

Ivm met een beurs in NL zijn klanten overgekomen uit het buitenland (Spanje en Portugal). Onze NL klant (gevestigd in Leiden) heeft de hotelovernachtingen voor hun buitenlandse relaties betaald en belast nu de kosten zonder btw door aan die buitenlandse bedrijven. Op deze manier krijgt het Spaanse en Portugese bedrijf niets te maken met Nederlandse BTW. Dit gaat al jaren zo op deze manier (er is echter ook nog nooit op gecontroleerd).

Gaat dit wel goed? Maw kan onze klant de btw op de hotelnota's terugvragen en vervolgens ex btw de kosten daarvan doorbelasten aan hun buitenlandse relaties?

Zou de inspecteur hier een argument hebben dat de btw op de hotelnota's niet aftrekbaar is bij het NL bedrijf omdat de hotelovernachting in feite niet zijn afgenomen door het bedrijf uit Leiden? Of is dat 'spijkers op laag water' zoeken?
Beantwoorden
 • Contractuele vormgeving

  Het ligt aan de contractuele vormgeving en natuurlijk de feiten.

  Als de buitenlanders normaal gesproken het hotel moeten betalen en zeggen stuur de factuur maar naar het bedrijf in Leiden (als dat al gebeurt,) dan gaat het fout. Dan is het bedrijf in Leiden niet de afnemer van de dienst maar alleen betaalpartij.

  Als de hotelovernachtingen verdisconteert zijn in een groter contract, dan zou het goed kunnen gaan.

  Oftewel het is heel feitelijk en het moet ook juridisch goed ingeregeld worden.
  Beantwoorden
Complementary Content
${loading}