Forum (new)

VOF met pand: toetreden zoon, pand blijft buitenvennootschappelijk

Man-vrouw vof met bedrijfspand wil zoon (> 3 jaar werkzaam) laten toetreden tot de vof. Afrekening wordt voorkomen door middel van geruisloze doorschuiving, art. 3.63 IB.

De wens is om het pand buitenvennootschappelijk te laten. Deze wordt niet ingebracht. Vader en moeder brengen dan huur in rekening van de firma of krijgen een extra winstaandeel.

Ook de overdrachtsbelasting wordt bij toetreding van zoon vermeden door de onroerende zaak niet in het nieuwe samenwerkingsverband te laten inbrengen, maar tot het buitenvennootschappelijk vermogen van de zittende vennoten (vader en moeder) te laten behoren.

De vraag is hoe het bovenstaande dit praktisch gaat. Als je niet inbrengt, betekent het dan dat je de onderneming inbrengt in een nieuwe vof met dus ook een nieuw KvK en btw-nummer? En het buitenvennootschappelijk vermogen gaat verder met het 'oude' KvK nummer en btw-nummer?
Beantwoorden
 • simpel

  1) zoon inschrijven bij bestaande vof
  2) buitenvennootschappelijk vermogen vormt als zodanig geen vof, maar is voor de IB wel ondernemingsvermogen.
  Beantwoorden
  • thx!

   Thx voor je reactie! Moet eerlijk zeggen dat ik dat in het verleden altijd zo gedaan heb, maar was gaan twijfelen of dit voor zowel de overdrachtsbelasting als de inkomstenbelasting wel goed gaat.
   Beantwoorden
  • Is dit niet te simpel?

   Als je de zoon inschrijft als firmant wordt hij dan niet automatisch economisch mede-eigenaar van het pand.
   Je moet dus in de nieuwe VOF akte een voorbehoud voor het and opnemen.
   Je moet sowieso een nieuw VOF contract maken of een addnndum toevoegen aan de oude.
   Beantwoorden
   • Eens

    Klopt helemaal, uiteraard moet je wel een nieuwe vof-akte samenstellen waarin je nadrukkelijk aangeeft dat het pand buitenvennootschappelijk blijft voor de bestaande firmanten.
    Beantwoorden
Complementary Content
${loading}