Forum

Wettelijke verdeling en BOR

Vader overlijdt en laat aan zijn echtgenote en kind een AB-pakket (100% OV) na van 1.200.000 en een woning van € 300.000.

Moeder verkrijgt op basis van de wettelijke verdeling de gehele nalatenschap. Zij kan een beroep doen op de BOR en op de partnervrijsteling. Er gaat hierdoor ruim 1 mio aan BOR-vrijstelling verloren.

Kind verkrijgt een vordering van € 750.000 en is over haar verkrijging erfbelasting verschuldigd. Ze kan geen beroep doen op de BOR.

Is in dit geval ook nog relevant of de vordering van kind op moeder renteloos of rentedragend 6% is.?Als het renteloos wordt de verkrijging van moeder toch meer en de verkrijging van dochter toch minder? Dan is het toch voordeliger om geen rente afspraak te maken.
Beantwoorden
 • rente

  Geen rente is nu voordelig. Wel rente zou bij het overlijden van moeder voordelig kunnen uitpakken. Maar als het kind dan de BOR kan toepassing, zou dat minder zinvol zijn.
  Beantwoorden
  • BOR

   Dank voor uw snelle antwoord.
   Stel dat de langstlevende dus kiest voor 0%, wat is dan haar verkrijging voor de erfbelasting? Stel waarde aandelen (100% OV) 10 miljoen + woning en spaartegoeden € 500.000.
   Erfdeel moeder is dus € 10.500.000 / 2 = € 5.250.000.
   Betaalt moeder dan erfbelasting over de € 500.000 (woning en spaartegoeden), vermeerderd met vruchtgebruik?
   Beantwoorden
   • betaalt niets

    Haar BOR-vrijstelling bedraagt circa 8,5 mio. Bij de berekening van deze vrijstelling wordt namelijk geen rekening gehouden met de erfrechtelijke schuld aan het kind.
    Beantwoorden
Complementary Content
${loading}