Z7_I084H8S0M8OF10Q5D0EFBC1060
Forum

Afzien/ afkoop pensioen in eigen beheer


Dga heeft nog een pensioen in eigen beheer. Wat zijn de fiscale gevolgen voor de IB & VPB bij afzien en bij afkoop? Waaruit blijkt het concrete verschil tussen afzien en afkoop?
Beantwoorden
  • verboden handeling

    De fiscale gevolgen van afzien en afkoop zijn hetzelfde. Afzien zou moeten blijken uit feitelijke handelingen. Heffing box 1 over de waarde in het economische verkeer + 20% revisierente. Het zal wel weer zo'n gevalletje zijn waarin het PEB in rekening courant is leeggetrokken.
    Beantwoorden
  • Afzien van pensioen?

    Niet helemaal een antwoord op de vraag, maar wel een interessante beschouwing van de A-G over het afzien van pensioen, zie https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:PHR:2018:1214

    Als je doorklikt naar het uiteindelijke arrest lees je:
    Inkomstenbelasting. Artikel 13a, letter b, Wet LB 1964. Eerste jaartermijn pensioen niet uitgekeerd. Enkel stilzitten pensioengerechtigde is onvoldoende voor prijsgeven. Pensioen dat vorderbaar en inbaar was, maar niet is uitgekeerd, wordt geacht te zijn genoten..

    Afzien adviseer je eigenlijk alleen maar bij een artikel 19 stamrecht als de BV verrekenbare verliezen heeft. En onder voorwaarden op de ingangsdatum van het pensioen (of de ODV) met toepassing van het afstempelbesluit uit 2013.

    Afkoop is, gelet op de heffing tegen toptarief plus 20% revisierente, doorgaans ook niet zo'n fijne actie, tenzij je mega verliezen in box 1 hebt (hetgeen bij agrariërs wel eens voorkomt). Dan is de heffing beperkt tot 20%.

    Tot slot, als de Wet bedrag ineens ooit zal worden ingevoerd, dan kun je op de pensioeningangsdatum 10% afkopen zonder revisierente. Dat werkt dus niet als het pensioen reeds is ingegaan.
    Beantwoorden
Complementary Content
${loading}