Antwoord op veelgestelde vragen
- Hoe werkt het vragen stellen aan MFAS?
MFAS-gebruikers mogen vaktechnische vragen stellen. Daar rekenen wij standaard geen vergoeding voor. Er zijn zo’n 20 personen die dat regelmatig doen. Wij nodigen daartoe ook anderen uit. Vragen die betrekking hebben op onze database en rekenmodellen zijn sowieso welkom. Afgeronde vraagstellingen over praktijkgevallen beantwoorden wij ook. Vaak binnen 1 uur. Soms worden echter best ingewikkelde casus, al dan niet met eigen analyse, aan ons voorgelegd. Dergelijke vragen kunnen het kader van onze gratis dienstverlening te buiten gaan. In dat geval brengen wij ons uurtarief van €250 in rekening. Maakt u zich geen zorgen: dit wordt altijd vooraf met u afgestemd.
Het is ons gebleken dat u de V&A het interessantste onderdeel van deze nieuwsbrief vindt. Interessante gebruikersvragen nemen we op. Daarbij vermelden we standaard niet de vragensteller. Om herkenning te voorkomen veranderen wij zo nodig de vraagstelling. Wij willen niemand in verlegenheid brengen en geen nodeloze drempel opwerpen.
Als u ons corrigeert of een interessante toevoeging heeft, noemen we graag uw naam en kantoor. Ere wie ere toekomt! De desbetreffende tekst leggen wij altijd ter goedkeuring voor.
- Ik gebruik een Mac en heb een probleem met de macro's van rekenmodel Financiële Planning
Dit probleem lost u op door Windows 10 te installeren op uw Mac. Hierna kunt u kiezen of uw Mac opstart met macOS of met Windows. Klik op https://support.apple.com/nl-nl/HT201468 om te zien hoe u dit doet.
- Ik heb een nieuwe telefoon en kan niet meer inloggen. Wat moet ik doen?
Bel (071 5190064) of mail ons (info@mfas.nl). Wij resetten uw gegevens zodat u de authenticator app op uw nieuwe telefoon kunt koppelen aan uw account. Klik hier om te zien hoe u dat doet.
- Ik heb een probleem met mijn authenticator-app
Problemen met de meest gebruikte authenticator-apps oplossen:
- Ik wil inloggen en ontvang een melding dat een andere gebruiker wordt uitgelogd. Hoe kan dit?
Deze melding ontvangt u
- als u al ingelogd bent en nogmaals probeert in te loggen, of
- als u uw accountgegevens aan een ander heeft gegeven, deze persoon met uw gegevens is ingelogd en u zelf ook probeert in te loggen*.
* Accounts op MFAS zijn strikt persoonlijk, zie voor meer informatie de gebruikersvoorwaarden.
- Ik wil via SSO inloggen, maar krijg een foutmelding
Neem contact op met uw systeembeheerder. Deze onderhoudt uw inloggegevens. Mocht de beheerder vragen hebben, kan deze contact opnemen met MFAS bv (info@mfas.nl of 071 5190064).
- Microsoft heeft de macro's in een rekenmodel geblokkeerd. Wat moet ik nu doen?
Sinds 1 juni 2022 worden macro’s in Microsoft Office 365 standaard geblokkeerd. Doe het volgende als u zeker weet dat het bestand veilig is en macro's wilt deblokkeren:
- sla het bestand op een lokale harde schijf, netwerkshare of cloudshare op, zoals OneDrive
-> Let op: veel mensen hebben de optie in hun browser aangezet dat bestanden automatisch gedownload worden in bijvoorbeeld de map 'downloads'. - ga in de Windows Verkenner naar de map waarin het bestand is opgeslagen
-> Let op: open het bestand nog niet! - klik met de rechtermuisknop op het bestand en kies Eigenschappen in het contextmenu.
- schakel onder aan het tabblad Algemeen (General) het selectievakje Blokkering opheffen (unblock) in en selecteer OK.
Lees ook: potentieel gevaarlijke macro is geblokkeerd.
- sla het bestand op een lokale harde schijf, netwerkshare of cloudshare op, zoals OneDrive
- Tweestapsauthenticatie, waarom gebruiken jullie dat?
Om in te kunnen loggen op het programma MFAS dient u een account te hebben. Uw account is strikt persoonlijk. Het is belangrijk dat uw inloggegevens veilig zijn en veilig blijven. Daarom hebben wij aan de inlogprocedure een extra stap toegevoegd: de tweestapsauthenticatie.
- in stap 1 vult u zoals te doen gebruikelijk uw e-mailadres en wachtwoord in
- in stap 2 vult u een code in die u gegenereerd heeft met een “authenticator-app”.
Een authenticator-app dient op uw smartphone geïnstalleerd te worden. In de authenticator app wordt de naam van uw account (MFAS, gevolgd door uw e-mailadres) getoond en de code die u nodig heeft voor stap 2 van de inlogprocedure. Deze code wordt elke 30 seconden ververst.
Er zijn meerdere authenticator-apps, zoals Microsoft Authenticator (Android), Microsoft Authenticator (iOS), Google Authenticator (iOS), Google Authenticator (Android), Salesforce Authenticator (iOS), Salesforce Authenticator (Android).
- Waar vind ik het digitaal certificaat van een MFAS-rekenmodel?
Het programma MFAS bevat onder meer rekenmodellen. Sommigen daarvan bevatten macro’s.
Rekenmodellen die van ons afkomstig zijn, zijn voorzien van een handtekening met een digitaal certificaat. U kunt dit als volgt controleren.
- klik gelijktijdig op de sneltoetsen Alt+F11 om de Visual Basic Editor te openen en ga naar 'Opmaak':
- kies vervolgens 'Digitale handtekening':
Het is van belang om telkens een rekenmodel te downloaden als u er een berekening mee wilt maken. Zo bent u ervan verzekerd dat u met de recente versie werkt.
- klik gelijktijdig op de sneltoetsen Alt+F11 om de Visual Basic Editor te openen en ga naar 'Opmaak':
- Wat is een "single sign-on" (SSO) oplossing
Organisaties maken gebruik van tientallen tot honderden applicaties waarop ingelogd moet worden. Daardoor heeft een gemiddelde eindgebruiker zoals u, elke dag misschien wel 9 verschillende wachtwoorden en gebruikersnamen nodig om uw werk te kunnen doen. Dit kan niet alleen frustrerend zijn, maar ook leiden tot onveilige siuaties. Zo komt het voor dat mensen hun wachtwoorden op een blaadje schrijven, dat zij vervolgens op of onder hun laptop plakken.
Een SSO-oplossing zorgt ervoor dat eindgebruikers slechts eenmaal in hoeven te loggen. De SSO-software zorgt er daarna voor dat authenticatie tot andere applicaties automatisch verloopt. Door ons wordt een aantal SSO-oplossingen ondersteund, voorbeelden zijn SAML, Azure AD, Okta,
- Wat is een wachtwoordenmanager
Een wachtwoordmanager is een digitale 'kluis' waarin u al uw wachtwoorden en gebruikersnamen opslaat. U hoeft alleen het wachtwoord van uw wachtwoordmanager te onthouden. Als u een website bezoekt waarbij u moet inloggen, vult de wachtwoordmanager automatisch uw gebruikersnaam en wachtwoord voor de betreffende site in.
- Wat zijn de instellingen om met MFAS te kunnen werken?
Zorg ervoor dat door uzelf of de afdeling ICT de volgende instellingen in uw browser, antivirus en –spamsoftware zijn opgenomen:
- https://www.mfas.nl moet worden toegevoegd als vertrouwde website;
- cookies moeten zijn toegestaan;
- javascript moet zijn geladen, anders worden pagina's niet correct weergegeven