Z7_I084H8S0M8OF10Q5D0EFBC1060
Forum

Huurkoop

Hier bij ons in het dorp zie ik steeds meer huurkoop constructies binnen de familie ontstaan. Het gaat hoofdzakelijk om woonhuizen die door ouders aan kinderen worden verkocht. Ik ben al 25 jaar accountant maar dit ben ik op de woningmarkt nog niet tegengekomen. Wat we ons nu op kantoor afvragen is of de rentecomponent in de huurkooptermijnen wel aftrekbaar is. We kunnen daar geen jurisprudentie over vinden of beleidsbesluiten. Ons enige houvast is artikel 3.120 Wet IB 2001. Het punt is echter dat de aftrekbare rente daar wordt gekoppeld aan een 'eigenwoningschuld'. Wanneer namelijk de aangegane verplichting door de huurkoper om de huurkooptermijnen te betalen niet kan worden beschouwd als een 'geldlening die behoort tot de eigenwoningschuld' dan is er geen rente aftrek in box 1 bij de huurkoper mogelijk. Die conclusie stuit ons tegen de borst. Wie heeft raad of ervaring met deze huurkoopconstructie met betrekking tot een eigen woning en heeft antwoord op de vraag of de rente als eigenwoningrente aftrekbaar is in box 1?
Beantwoorden
  • -

    Blijven de ouders in de woning wonen of gaat een kind er wonen? Dat is mij n iet duidelijk in de vraagstelling.

    Als je ouders in de woning blijven wonen, heb je een mogelijk probleem met art 10 Successiewet.

    Als de kinderen er gaan wonen, moet er op zijn minst een annuïtaire lening van 30 jaar zijn.
    Als het echt huren is en daarna kopen, dan lijkt het juridisch geen lening maar huur.
    Economisch is het natuurlijk wel huur.
    Waarom doet met dit? En niet een gewone lening met hypotheek?

    Beantwoorden
    • zoon is de huurkoper en woont in de woning

      er ligt een puur juridisch motief achter de huurkoopconstructie. De zoon is ondernemer, niet-getrouwd en de zoon wil ivm bedrijfsrisico's niet de BV in. Ook is he lastig voor de zoon om hypotheek te krijgen bij een bank. Omdat het juridische eigendom van de woning achterblijft bij zijn vader en moeder kunnen derde schuldeisers op deze manier geen beslag leggen op de woning. Ik vind dat op zich wel slim bedacht, maar vermoed dat zijn vorige adviseurs het renteverhaal over het hoofd hebben gezien.
      Beantwoorden
      • eigendomsvoorbehoud

        Het eigendomsvoorbehoud zorgt ervoor dat de woning niet in een eventueel faillissement valt. Maar dat kun je ook bereiken door het vestigen van hypothecaire zekerheid.
        De aflossingseis voor de renteaftrek is hier inderdaad ook een dingetje.
        Beantwoorden
        • toekomstige waardestijging ook gedekt

          De hypothecaire zekerheid strekt zich in beginsel niet uit over de toekomstige waardestijging van de woning, dus met huurkoop kun je die waardestijging wel veilig stellen binnen de familie. Het is een vissersfamilie die weten weten wat risico lopen is.

          Het lijkt er trouwens op dat alleen rente aftrek in box 1 mogelijk is voor Cascohuur/koophuur-woningachtige constructies die voor 1 januari 2001 zijn ontstaan. Daarvoor bestaat overgangsrecht in de Wet IB 2001. Voor nieuwe gevallen van na 2001 geldt vermoedelijk dat geen rente aftrek mogelijk is in box 1, althans dat is onze voorlopige conclusie.

          Beantwoorden
        • Ook bij huurkoop ontstaat een lening, dus is rente aftrek mogelijk

          Ook bij huurkoop ontstaat toch een lening? Er wordt hier in de modelcontracten wel gesproken van een 'kale huurkoopsom' waarvoor een lening moet worden aangegaan. Wanneer die lening voldoet aan de aflossingseis denk ik dat de rente als eigenwoningrente in box 1 aftrekbaar is, mits de waardeveranderingen van het woonhuis grotendeels de huurkoper aangaan uiteraard.
          Beantwoorden
  • Overdrachtsbelasting

    De overdrachtsbelasting is ook een aandachtspunt. Dit ten aanzien van de overgang van het economische eigendom.
    Beantwoorden
Complementary Content
${loading}